НОВИНИ

Студентските такси: Вторият семестър трябва да се плати, след това сумата ще бъде върната

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:13, 31.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Студентите трябва да платят таксата си за втория семестър, казаха днес ректори на висши училища за "По света и у нас", а след това парите задължително ще бъдат върнати.

Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че държавата ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория семестър.

Така се появи и въпросът трябва или не студентите да заплатят тази такса, тъй като плащанията вече текат.

В Университета за Национално и Световно стопанство таксите за втория семестър се заплащат между 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях вече са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, за да видят дали ще се приемат промените в Закона за висшето образование.

"Очакваме правителството да реши държавата да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз все още чакам почти крайния срок да видим какво ще стане дали ще трябва да ги плащаме изобщо", споделя студент.

"Не, все още не съм я заплатил. Предстои заплащане. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време", заяви Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет на УНСС.

"За да започне семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория семестър"- това обясниха за " По света и у нас" ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите трябва да стане до два месеца от приемането на промените в Закона. В същото време се разгоряха и спорове "за" и "против" промяната.

"Според мен нивото на образованието ще спадне".

"Според мен ще е много полезно за студените, ще мотивира малко хората, защото тези такси на моменти ти идват извън бюджета".

Ректорите все още анализират промените и казват, че пълноценно ще се възползват от месеца за обществено обсъждане. Според финансовия министър има няколко резервни пера в бюджета и ако Парламентът прецени тези пари ще бъдат дадени за студентите.

"Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование. Но начина, по който според мен трябва да стане е както е програмата Стамболов, ако се възползвате пет години от безплатно образование след това да имате задължение да работите две, три, четири години в страната" коментира финансовият министър Асен Василев.

Така държавата ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.

Автори: Елиана Димитрова, Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
IN MEMORIAM: Кой е Иван Иванов - любимецът на поколения българи
IN MEMORIAM: Кой е Иван Иванов - любимецът на поколения българи
Бернд Нойендорф вярва, че националният отбор на Германия има сили да достигне до полуфиналите на Евро 2024
Бернд Нойендорф вярва, че националният отбор на Германия има сили да достигне до полуфиналите на Евро 2024