НОВИНИ

Атанас Атанасов атакува президента за влияние в службите (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:01, 31.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Войната между институциите продължава. В ефира на БНТ съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов атакува президента Румен Радев, че влияе на службите за сигурност, които са под негово ръководство.

Разкри схема за даване на българско гражданство на руснаци и предупреди за изтичане на класифицирана информация, което службите замитат.

Основният аргумент на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ е това, че началниците на тези служби са назначени от президента по предложение на служебни кабинети, които самият Румен Радев е съставил.

Атанасов даде примери за разработки, които според него са провалени от ДАНС и така са прикрити престъпления, които били извършени от приближени до президента.

По този начин Атанасов за пореден път защити и настояването на коалицията ПП-ДБ за реформа на службите и кадрови промени по върховете им.

Атанас Атанасов твърди, че по време на служебните правителства, съставени от президента Румен Радев, са създадени корупционни схеми, които пълнят черна каса.

По думите му обаче голяма част от структурите в държавата, които трябва да разследват тези схеми, се оглавяват от хора, назначени от държавния глава по предложение на съставените от него правителства.

"Виждаме, че службите за сигурност изпълняват това, което идва като разпореждане от президентството и там вече идва в това проблемът, че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия от хора, близки до президента", заяви Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Атанасов цитира преписка в Софийската градска прокуратура, касаеща изтичане на чувствителна информация.

"Номер 20869 от миналата година, която е била прекратена от прокурор Николова, не знам коя е тази жена. А данните вътре са фрапиращи и има пробив в Националната сигурност през цивилното разузнаване ДАР. Поради тази причина е възложена проверка на ДАНС, която контраразузнаването са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал", допълни Атанас Атанасов.

Той твърди още, че проверката, извършена от ДАНС по тази преписка, е била повърхностна и по този начин всичко е заметено така че преписката да бъде прекратена от прокуратурата и да не бъде образувано наказателно производство. Той даде и друг пример.

"Има много тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство. Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който по рождение е украинец, но май е руснак. Който осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва", добави Атанас Атанасов.

Според Атанасов именно в този офис се набирали кандидати за българско гражданство, които са етнически руснаци.

"ДАНС е сезирана по този случай. Има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава. Въпросът е в друго, на мен ми казват така: "Няколко пъти сезираме ДАНС за безобразията, които се вършат от техни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите и българския произход на тези лица е на ДАНС и от там ни казват: Ние имаме оперативни интереси, не ни се месете. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. Нали знаете, че гражданството се дава с Указ на вицепрезидента. Твърди се, че в този казус една част от парите, които се събират, отиват в тази посока", каза още Атанас Атанасов.

От ДАНС до момента не коментират изнесените от Атанасов данни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина големият български актьор Иван Иванов
Почина големият български актьор Иван Иванов
Имало ли е оферти до Румен Радев за участие в сглобката?
Имало ли е оферти до Румен Радев за участие в сглобката?