НОВИНИ

Андрей Гюров: БНБ работи България да стане част от еврозоната до 2025 г.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 31.01.2024
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната. Това каза подуправителят на БНБ Андрей Гюров в "Още от деня".

Според него до края на годината инфлацията в страната ще спадне до толкова, че да се покрият критериите България да стане част от еврозоната.

"Важно е да се отбележи, че така, както нарасна инфлацията много бързо след войната и енергийната криза, така сега спада много по-бързо в България, отколкото в други европейски страни", каза Гюров.

Той обясни, че Централната банка има изградена секция на своята онлайн страница, където има различни анализи за приемането на еврото и как ще се отрази на българските граждани.

"Първото нещо, което ще се уреди в закона е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функциите, които Централната банка ще изпълнява в системата на европейските централни банки", коментира Андрей Гюров.

По думите му БНБ не отговаря за определянето на лихвените проценти и не участва в операциите на откритите пазари.

"Би трябвало лихвите по депозитите да се увеличат с влизането на България в еврозоната, така, както е и в останалите банки в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив се подсили с бивш играч на ЦСКА
Локомотив Пловдив се подсили с бивш играч на ЦСКА
Лорер: Има идея за добросъседски Шенген
Лорер: Има идея за добросъседски Шенген