НОВИНИ

Лорер: Има идея за добросъседски Шенген

Приветствам проверките за имотите и искам да приключат възможно най-бързо, допълни Даниел Лорер

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 31.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Не познавам Станислава Арнаудова, тя намери къщата и реши да закупи целия имот, затова настоявахме за по-висока цена, имаше спекулации защо цената е такава. Приветствам проверките и искам да приключат възможно най-бързо, за които ще съдействам и които ще покажат, че няма никакви съмнения за каквато и да било корупционна дейност. Тогава ще потърся отговорност към всички, които искат да очернят политическата ми кариера. Няма неправомерно действие, то е изцяло пазарно", заяви в "Още от деня" Даниел Лорер от ПП-ДБ и подчерта, че скандалът с имотите е акция, като времето ще отговори от кого е.

"Искаме българските служби да бъдат реформирани и да се оттегли началникът им в момента. Те са избрани по време на служебно правителство, когато президентът сам контролираше целия процес. Те трябва да бъдат избирани от парламента и изпълнителната власт. Реформата на службите е неизбежна", каза Даниел Лорер и подчерта, че не вярва, че около президента има смелост за нов проект, прогнозирайки, че евентуален такъв няма да има успех. Сравни го с АБВ и окачестви като несигурни плановете за нов проект по този начин.

"Посоката на управлението няма да се промени след ротацията, независимо дали ще има персонални промени в Министерския съвет. Всички партньори, които поддържат правителството в момента, нямат никакви съмнения кой е правилният курс - Европейски съюз, съдебна реформа, еврозона, Шенген, служби, подкрепа за Украйна. По отношение на личния състав премиерът и вицепремиерът трябва да предложат първи вариант на следващото правителство. Смяната на министри е възможна", заяви Лорер.

По думите му има идея за добросъседски Шенген, която е започнала заедно с гръцки и румънски евродепутати.

"Всички сме наясно, че българите и румънците заслужаваме свободен достъп до цяла Европа. Не сме доволни от постигнатото до момента - достъпът по въздух и море. Идеята е това лято да няма проверки по границите между България, Румъния и Гърция", коментира Лорер.

Според Даниел Лорер подобна инициатива ще облекчи хората и компаниите, които пътуват между тези страни.

"Това ще покаже нагледно, че когато няма проверки на паспорти миграционният натиск в Австрия не се променя. Ще имаме още един аргумент, с който да застанем пред австрийското правителство", допълни Даниел Лорер.

Той обяви, че е изцяло партийно решение дали ще се включи в битката на евроизборите. "Моите амбиции са да помагам в политическия живот в България", каза още Лорер.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров: БНБ работи България да стане част от еврозоната до 2025 г.
Андрей Гюров: БНБ работи България да стане част от еврозоната до 2025 г.
Лудогорец се справи с чешкия Сигма Оломуц и се върна към успехите в контролите
Лудогорец се справи с чешкия Сигма Оломуц и се върна към успехите в контролите