НОВИНИ

Работници от "Ел Би Булгарикум" обявиха стачна готовност

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 31.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Работниците на държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" обявиха стачна готовност. Те искат спешна среща с директора на дружеството и ресорния министър.

Хората настояват за по-добри условия на труд и увеличение на заплатите. Пред БНТ изпълнителният директор на държавната компания коментира, че досега "Ел Би Булгарикум" е работила на загуба. Според Ивайло Лилов, трябва да бъдат възстановени приходите на фирмата, както и да се запознае със синдикалните искания.

За увеличение на заплатите първо с 30%, а след шест месеца с още 20% настояват работниците от видинското предприятие на млечната компания.

"От дълго време колегите там са оставени на произвола на съдбата, чашата преля. хората са в абсолютна готовност и ако още другата седмица решат да се организира протестен митинг или протестни стачки, всичко което е разрешено от закона да се проведе", каза председателят на Федерацията на организациите от хранителната промишленост Славчо Петров.

От КНСБ представиха декларация, в която е описано, че условията на труд в дружеството са лоши, организацията също.

От федерацията обясниха, че са изпратили декларацията с исканията си до изпълнителния директор отдавна. От ръководството на компанията обясниха, че вчера на посещение в дружеството е бил и министърът на икономиката Богдан Богданов.

"Това, което видяхме вчера с господин Богданов е, че действително материалната база се налага да бъде извършено обновяване, че трябва да бъде модернизирана производствената база. И в този смисъл тези дейност са залегнали в инвестиционната програма за 2024 година", обясни изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов.

За увеличение на заплатите обаче е рано да се говори, обясни изпълнителния директор.

"Това е въпрос, който трябва да бъде анализиран, не сме правили такива разчети, всъщност ние още не сме получили официално исканията, които те са отправили, така че в момента, в който бъдат предявени към ръководството, ще се съобразим с възможностите на дружеството и съвета на директорите ще се съобрази съобразно възможностите, които имаме. Това което е важно да кажем, е че дружеството ще завърши оперативната си дейност за миналата година с около 3 млн. лева загуба", коментира Ивайло Лилов.

Ел Би Булгарикум е дъщерно дружество на Държавната консолидационна компания. За последен път ръководството на компанията беше сменено през септември миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бернд Нойендорф вярва, че националният отбор на Германия има сили да достигне до полуфиналите на Евро 2024
Бернд Нойендорф вярва, че националният отбор на Германия има сили да достигне до полуфиналите на Евро 2024
Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е поканен в Кайро
Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е поканен в Кайро