НОВИНИ

НАП запечатва 10 лекарски кабинета заради неиздадени касови бележки

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 31.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Лекар не издаде касов бон за извинителна бележка, която струва 2 лева. Данъчните издадоха заповед за запечатване на кабинета му за 3 дни.

Съдът обаче отмени разпореждането на служителите на НАП и осъди данъчните да платят разноските по делото, които възлизат на 1050 лева.

Всичко това се случва през миналата година.

В края на 2022-ра година данъчните проверяват лекарски кабинет в Русе. Установяват, че общопрактикуващ лекар не издал касов бон за извинителна бележка, която струва 2 лева. В края а януари 2023-та НАП- Варна издава заповед за запечатване на лекарския кабинет за 3 дни. Медикът обжалва. На 18 август административният съд в Русе отменя заповедта на данъчните, определя я като незаконосъобразна.

Спрямо фактите на конкретния случай/размерът на неплатения ДДС за сумата от 2.00 лева е 0.40 лева/, запечатването на търговския обект е мярка, която създава ограничения за дейността на търговеца в обекта – лекарски кабинет, които се несъразмерни на поставената цел – обезпечаване събирането на ДДС. Мярката е необоснована и съдът не възприема, че в този вид тя има превантивен характер и цел да осуети възможността на нарушителя да извърши други подобни противоправни деяния.

Съдът посочва, че запечатването на кабинета би увредило обществения интерес, защото се засягат права на трети лица. Доктор Яландижева не пожела да разговаря с екипа ни. А от сдружението на личните лекари коментираха,че принудително затваряне на лекарски кабинет може да има сериозни последствия за здравето на пациентите.

"Докато този човек работи със здравната каса, обслужва някакви хора не могат да го затворят. Не трябва да спира дейността. Може да струва животът на някой човек това нещо. Това не е дискотека, това не е баничарница", каза д-р Георги Миндов от сдружение на общопрактикуващите лекари

И баничарниците, и лекарите обаче според законодателството ни са търговци и са длъжни да издават касови бележки. А данъчните имат право да санкционират нарушителите. Попитахме хора от Варна и София издават ли личните лекари касови бележки?

"Касов бон не се издава", споделя пациент.

"Да по 1 лева аз съм пенсионер ми дава", обясни пенсионерът.

Държавата плаща разликата от 1.90 за потребителската такса за пенсионерите, а за да я получат лекарите трябва да изпълнят специално изискване.

"Прилагаме отчет с номерата на касовите бележки, номерата на фискалната памет в един файл се експортират към МЗ през НЗОК и оттам постъпват плащанията", обясни д-р Георги Миндов - сдружение на общопракиткуващите лекари.

За платена потребителска такса от останалите пациенти такъв контрол здравната каса не е въвела. Личните лекари у нас са около 4 хиляди. За последните 2 години данъчните са проверили над 320 лекари. Установили са 21 нарушители. За миналата година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети. Колко от тях са изпълнени реално от НАП не ни отговориха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян беше определен за най-добър спортист на ОСК ЦСКА за 2023 г.
Едмонд Назарян беше определен за най-добър спортист на ОСК ЦСКА за 2023 г.
Монтана 2003 отстъпи на босненския Орлови в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана 2003 отстъпи на босненския Орлови в Адриатическата лига по баскетбол за жени