НОВИНИ

Травмите от развода и споделеното родителство

bnt avatar logo
от БНТ
23:49, 31.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 50 хиляди деца в страната живеят разделени от баща си и родителските права за тях са прехвърлени на майката след развод.

Подобно е решението в 96% от случаите на раздяла сега, ако няма споразумение, а разводите в България за 2022 година са малко над 9500.

Откъсването от единия родител води до отчуждаване, а в последствие и до много други проблеми в развитието като личност.

От години в чужбина се практикува така нареченото споделено родителство, за което в България са нужни редица законови промени.

Адвокат Величка Ушатова от Благоевград от години се занимава с бракоразводни дела. За последните две в практиката си тя е имала близо 70 такива случая.

Споделя, че разводът в едно семейство неизменно води след себе си десетки други проблеми наред с раздялата на двама души. Когато в случая има и дете, тогава ситуацията става още по-сериозна.

"За съжаление родителските права в голяма част се предоставят на майката. Като се определя режим на лични контакти с бащата, който е през седмица при бащата, събота и неделя или петък, събота и неделя. В конкретни случаи се получава едно родителство - баща съботно-неделен", заяви адвокат Величка Ушатова.

Тази практика обаче се оказва неблагоприятна за най-малките. Отсъствието на бащата като една от основните фигури в живота на детето се отразява негативно в неговото развитие, а детето се използва като оръжие в битката между родителите.

"Детето се използва като буфер. Докато детето пък изпитва чувството на изоставеност. Затова е много важно какви ще са отношенията спрямо детето, а не спрямо техните отношения", допълни Ива Пачавурова, детски психолог.

Според специалисти при детето травмата от развода трае между 3 и 5 години. Ако обаче родителите подходят с разбиране един към друг и не ограничават контакта на детето с другия, травмата може да бъде преодоляна много по-бързо.

Това лесно би могло да се случи с т. нар. споделено родителство. То може да бъде само по споразумение и дава възможност на децата не само да прекарват достатъчно време с другия родител, но и на самите тях възможността заедно да решават важните за развитието на детето въпроси.

"Споделеното родителство означава детето да живее през определен период при единия родител, през определен период при другия. Тоест децата живеят да речем 6 или 7 дни при майката, след това при бащата. Според мен е в интерес на децата да имат такъв режим на лични контакти", коментира адвокат Величка Ушатова.

"Когато то усети вече, да кажем втората година всичко върви добре, тогава детето ще се успокои и няма да има тази травма и да му се отрази след това и във връзки, и в друго. Това е най-основното", каза още детският психолог Ива Пачавурова.

Добрата новина е, че споделеното родителство придобива все по-голяма популярност и у нас. За да се стигне до подобно споразумение е важно при развод майката и бащата да пренебрегнат нараненото си его и да поставят на първо място нуждите на детето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол в края донесе успеха на Атлетико в столичното дерби с Райо Валекано
Гол в края донесе успеха на Атлетико в столичното дерби с Райо Валекано
Спасиха бедстващ лебед в Бургас
Спасиха бедстващ лебед в Бургас