НОВИНИ

Евакуират родния град на Зеленски - снаряд удари язовирна стена

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:43, 15.09.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
евакуират родния град зеленски снаряд удари язовирна стена
Слушай новината

Родният град на украинският президент е частично евакуиран, след като руски ракети са ударили язовирна стена. Междувременно, на връщане от изненадващо посещение в освободените градове Изюм и Балаклия, е катастрофирал кортежът на Володимир Зеленски. Съобщава се, че той не е пострадал.

Зеленски претърпя катастрофа

Няколкостотин жители на Кривий рих са призовани да се евакуират. Причината - между 3 и 8 руски ракети са ударили стената на намиращия се в близост язовир. Според местната управа, огромни количества извират от стената и нивото на реката значително се е повишило. Съобщава се, че водоснабдяването на града временно е прекъснато. Властите допълват, че ситуацията е под контрол. Украинският президент Зеленски, който е роден в Кривий рих определи ударите като "терористично нападение".

"Вашите ракетни удари днес срещу Кривий рих, срещу Карачунския язовир, по обекти, които изобщо нямат военна стойност, всъщност удрянето на стотици хиляди обикновени цивилни е още една причина Русия да загуби. Не само тази война, но и самата история. Историята се пише от хора, никога от диваци", каза той.

Според Зеленски, атаките срещу Кривий рих са отмъщение за продължаващата контраофанзива на украинската армия. Киев твърди, че е отвоювал над 8000 кв. киломентра.

Руският президент Владимир Путин не осъзнава, че нахлуването в Украйна е грешка - това заяви германския канцлер след телефонен разговор между двамата. Путин и Шолц са разговаряли в продължение на 90 минути, като според германският канцлер, няма изгледи Москва да склони за прекратяване на огъня.

"За съжаление, не мога да твърдя, че осъзнава, че да започне тази война е било грешка. Не мисля и че има вероятност да промени намеренията си. Въпреки това, вярвам, че беше важно да разговаряме, за да заявя категоричното си мнение, че Русия трябва да се изтегли, че руските войски трябва да напуснат Украйна и че трябва да има мир", каза Шолц.

Москва продължава да контролира една пета от територията на Украйна. Сега украинската контраофанзива се насочва към Донбас, където са главните цели на руската инвазия - Донецк и Луганск.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственият първокласник от село Богдан тръгна на училище в Сопот
Единственият първокласник от село Богдан тръгна на училище в Сопот
За първия учебен ден: Дарения за наводнените села вместо цветя
За първия учебен ден: Дарения за наводнените села вместо цветя