НОВИНИ

САЩ започнаха строежа на временно пристанище край Ивицата Газа

Ще бъде доставена хуманитарна помощ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:55, 26.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

САЩ са започнали изграждането на временно пристанище за доставки на хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Съоръжението ще се състои от плаваща платформа, през която ще се доставят помощите до палестинския анклав. Говорителят на Пентагона генерал Пат-Райдър потвърди, че американски военни кораби вече са започнали строителството на временно съоръжение.

Кадрите са от Обединените арабски емирства. От строежа на временно пристанище през 2020 година. Съоръжението, което ще бъде изградено край бреговете на Ивицата Газа, ще бъде подобно, обясниха от Пентагона.

"Във връзка с нашите усилия за доставяне на хуманитарна помощ за установяване на морски коридор край бреговете на Газа мога да потвърдя, че американските военни кораби започнаха изграждането на временния кей и пътека", заяви генерал-майор Пат Райдър, говорител на Пентагона.

През съоръжението няма да преминават войски, увери говорителят на Пентагона.

"Временният кей и платформа ще бъдат изградени в морето. Те няма да попадат в минометен обхват", допълни генерал-майор Пат Райдър.

За първи път идеята за изграждането на крайбрежна платформа, през която да бъдат доставени помощи за Газа, беше съобщена от американския президент Джо Байдън през март.

Съоръжението ще бъде дълго около 550 метра. То ще бъде на около три мили от брега. Със сушата плаващият кей ще бъде свързан чрез пътека.

Според плановете на Вашингтон в началото през временното пристанище в Газа ежедневно ще влизат по 90 камиона с хуманитарна помощ. Очакванията са броят на камионите да достигне поне до 150 на ден.

Хуманитарните пратки ще бъдат инспектирани в Кипър. След това ще бъдат транспортирани от търговски кораби в открито море, откъдето с американски военни кораби ще бъдат пренасяни до плаващата платформа. Операциите по доставки на хуманитарна помощ ще бъдат под контрола на американската и израелската армия.

Около 1000 души се включват в строежа на плаващия кей. Според публикации в американските медии съоръжението трябва да заработи още през май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в словашката телевизия
Протест в словашката телевизия
Започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите
Започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите