НОВИНИ

Еврокомисарят по търговия подаде оставка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:07, 27.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Еврокомисарят по търговията - ирландецът Фил Хоган подаде оставка заради нарушаване на правилата, свързани с COVID-19. По време на престоя в родината си през последните седмици, Хоган е присъствал на вечеря, организирана от парламентарен голфклуб. На нея не са били спазени препоръките срещу коронавируса.

Събитието стана известно като "голфгейт" и предизвика огромно недоволството и сред ирландците, и в Брюксел. То доведе и до оставката на ирландския министър на земеделието и морските въпроси.

Фил Хоган депозира оставката си пред Урсула фон дер Лайен късно снощи. В кратко писмено изявление тя му благодари за работата като комисар и му пожела всичко най-хубаво в бъдеще. През последните дни еврокомисарят трябваше няколко пъти да дава писмени и устни обяснения пред фон дер Лайен за поведението в родината си.

Хоган каза, че дълбоко съжалява за пътуването си в Ирландия, което е причинило недоволство и гняв сред ирландците. Той твърди, че не е нарушил законите, но като публична личност е трябвало по-добре да спазва санитарните препоръки на властите.

На партито, на което Хоган е присъствал, е имало 80 души, повечето политици, и то в момент, когато правителството затегна мерките за справяне с коронавируса и забрани събирания на едно място на повече от 6 души.

Фил Хоган - бивш еврокомисар по търговията: "След 40 години в обществения живот на Ирландия и Европейския съюз, стигнах до заключението, че едно разсейване по време на престоя ми в
Ирландия може да има продължителни последици и затова подадох оставката си. В момента е важно Европейският съюз и държавите-членки да продължат да работят заедно за справянето с пандемията от COVID-19".

Фил Хоган, който отговаряше за земеделието и селските региони и в предишната комисия, се смята за един от най-уважаваните и авторитетни еврокомисари. Той напуска поста комисар по търговията във важен за Европейският съюз момент, когато Брюксел е в търговска война със САЩ и води важни преговори с Китай. Все още не е ясно на кого Урсула фон дер Лайен ще даде важния ресор търговия. Изборът й зависи най-вече от това кого Ирландия ще номинира за
наследник на Хоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доживотен затвор за нападателя от Крайстчърч
Доживотен затвор за нападателя от Крайстчърч
162-ма са новите заразени с COVID-19 в България
162-ма са новите заразени с COVID-19 в България