НОВИНИ

Частично бедствено положение в Пещера заради наводняване на гробищния парк

bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 26.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.

Частично бедствено положение в Община Пещера. Наводни се около 1/3 от гробищния парк. Местните се опасяват, че ако не решат проблема, той ще предизвика огромни щети, защото само на 500 метра оттам се намира една от вододайните зони на Пещера.

Проблемът с наводняването на гробищния парк в Пещера е от години, но в последните дни ескалира. Днес обаче хората в Пещера още не знаеха за проблема.

Днес близо 1/3 от територията на гробищния парк е под вода.

"В началото на август чрез помпи се опитвахме да точим водата. Обръщахме се към Напоителни системи, които бяха спрели своите съоръжения, за да проверим дали водата ще спре. Но за съжаление тя се увеличава", каза Йордан Младенов - кмет на Община Пещера.

Затова Общинският кризисен щаб обявява и частичното бедствено положение, за да търси помощ от държавата.

От общината обаче са категорични, че ако незабавно не решат проблема, градът е изправен пред сериозен екологичен и биологичен проблем. На този етап обаче няма опасност за замърсяване на
питейната вода.

"Предупредени са ВиК, вземат се редовни проби, така че към този момент нямаме никакво притеснение за водата и нейната годност за пиене", каза кметът на Община Пещера.

Техника вече започна работа по извършване на изкоп извън територията на гробищния парк с цел изграждане на дренаж. За утре е насрочена и среща между общината, местното ВиК, представители на дружествата "Язовири и каскади" и "Напоителни системи", на която ще бъде
търсено решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1313 нови случая на коронавирус в Турция
1313 нови случая на коронавирус в Турция
С рок концерт премина поредната вечер на протест във Велико Търново
С рок концерт премина поредната вечер на протест във Велико Търново