НОВИНИ

"Европейци" в Хърватия: Как инвестициите с мисъл променят живота на хората

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:46, 23.09.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Хърватия вече получи авансово плащане по плана за възстановяване и може да започне да реализира своите зелени проекти. Точно за успешните проекти ви разказваше в продължение на година и предаването "Европейци". На финала му ще се разходим сред зеленина и спокойствие в Карловац.

Успехът се ражда с идеята и пораства, често с помощта на Европа. Той намира хората в големия град, но и в селата, говори всички езици. Така "Европейци" стигна до последната си спирка - хърватския град Карловац. И това не е случайно - разположен на 4 реки той е пример: как инвестициите с мисъл променят не само средата, но и живота на хората.

Европейските фондове са много важни за нашия регион - Карловския окръг. Екологията и дигитализацията - са толкова важни и се финансират от плана за възстановяване и устойчиво развитие. Зеленият преход е много важен за нас. Ние планираме да използваме геотермална енергия за отоплението на града, защото имаме геотермална вода в района на Карловац. Това е огромен проект - много е скъп. И резултатът от него за бъдещето е да можем да отопляваме целия град и да развием здравен туризъм, обяснява Крунослав Крал - зам.-директор на Агенцията за регионално развитие - Карловац.

Да бъде по-зелена и по-чиста е голямата цел на Европа. А Хърватия работи активно в тази посока. Страната вече получи първите средства по плана за възстановеване и устойчивост.

Хърватия получава от Плана за възстановяване най-голяма сума, ако я съотнесем към Брутния национален продукт. Вече Хърватия получи едно авансово плащане от 818 милиона, което е 13% от общата сума, която държавата ще получи. Важното е, че абсолютно всички проекти, които са включени в този първи авансов транш са свързани със зеления преход. Климатичните промени оказват силно влияние върху нашия живот. В последния евробарометър на въпроса какво най- много тревожи европейците, излиза борбата с климатичните промени, обясни Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в Хърватия.

Европа тепърва ще инвестира в зелени идеи, за да продължава да говори на езика на успеха.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната в Европа и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започва фестивалът "Златна роза"
Във Варна започва фестивалът "Златна роза"
5 олимпийски шампионки закриха „Ърбан зоната“ и дадоха старт на Европейската седмица на спорта
5 олимпийски шампионки закриха „Ърбан зоната“ и дадоха старт на Европейската седмица на спорта