НОВИНИ

В стабилно състояние са децата от дома в Стара Загора, заразени с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 23.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на двете деца, които са в Старозагорската болница с COVID-19, е стабилно. Те бяха настанени там вчера, на 8 и 13 години са и са от социален дом за деца с умствени увреждания в Стара Загора. Заразен е и част от персонала. Домът е поставен под карантина.

В Центъра за настаняване от семеен тип в квартал "Зора" живеят 12 деца. Преди два дни едно от тях се оплакало от болки в гърлото и вдигнало температура.

Правена е консултация с личен лекар, назначена е терапия, след което, всъщност два дни след това, се назначава тест, който излиза положителен, казва д-р Антония Тодорова, н-к отдел "Здравеопазване", Община Стара Загора.

Едното от децата е без симптоматика, но и двете са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на Старозагорската болница

Състоянието да двете деца е стабилно към настоящия момент. Настанени са на 21-ви в резултат на поставена диагноза и наличието на клинични оплаквания. Предполагам, че в близките дни ако нещата се движат правилно и нормално ще бъдат дехоспитализирани, каза проф. Йовчо Йовчев - директор УМБАЛ Стара Загора.

Всички останали деца и персона в Центъра са тествани за COVID-19.

При тези тестове, които правиха колегите от РЗИ, излезе още едно от децата, което е положително и което няма абсолютно никаква клинична симптоматика ... и двама човека от персонала, които също са без симптоми. Поставени са под карантина вкъщи и се проследяват от личните им лекари, каза д-р Антония Тодорова, началник отдел "Здравеопазване", Община Стара Загора.

Освен тези две деца в момента в Старозагорската болница, няма други с коронавирусна инфекция. Преди два дни там почина 7-годишно момиченце с COVID-19.

Детето е с тежка форма на детска церебрална парализа. Изцяло е било обездвижено в резултат на основното заболяване, имало е придружаващо епилепсия. Докарано е 24 часа преди настъпването на леталния изход. При него лечението явно е започнато по-късно и съответно е довело до възникването на усложнения, каза проф. Йовчо Йовчев - директор УМБАЛ Стара Загора.

Университетската болница разполага с 10 легла за лечение на деца с коронавирус. При необходимост има готовност да разкрие още 25.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО излезе на протест заради високите цени на тока
ВМРО излезе на протест заради високите цени на тока
Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни (ОБЗОР)
Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни (ОБЗОР)