Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 23.09.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

За увеличаване на мерките в подкрепа на бизнеса и за стимулиране на ваксинирането говориха днес представители на туристическия бранш и правителството.

"Средствата, които са отделени за туризъм в актуализирания бюджет да бъде потърсена възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Защото всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", заяви Стела Балтова, служебен министър на туризма.

Предложението беше подкрепено и от Националния борд по туризъм .Оттам настояха Министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата заложени в бюджета да се използват за ваксинация.

"В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма", уточни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

От Асоциацията на заведенията поискаха и промяна в мярката 60 на 40.

"Имаме нов министър на икономиката и на финансите - ние трябва като браншови организации да направим срещи с тях - да изложим нашите искания, какво да бъде променено в мярката 60 на 40. Що се касае до нашия бранш, ние и горе казахме, че ще продължим да работим както досега - протестно", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантьорите в Благоевград подкрепят идеята парите за туризъм да отидат за ваксиниране. Те коментираха и сегашните ограничителни мерки за 50% капацитет и работа до 23.00 часа.

"Работата до 23.00 ч. в момента не ни се е отразила чак толкова много, колкото изискването за 50% капацитет. Защото вече е есен, работата на терасата намалява ,хората влизат вътре, а там капацитетът е на 50% и оттам идва спадът, който е драстичен", обясни Васил Димитров-управител и собственик на верига ресторанти в Благоевград.

"Парите са малко. Нека да ги пренасочат, да стимулират хората да се ваксинират. И то по начин, по който те решат. Това е работа на министрите", каза Димитър Шалявски - управител на нощен клуб в Благоевград.

Производителите също са заинтересовани от повече ваксинирани. В предприятие за производство на мебели в Русе близо 30% от служителите вече са с втора доза ваксина.

"Имаме доста контактни лица, но реално заболели не са толкова много. При нас ваксинираните са между 25 и 30%", каза Нина Крушева, производител на мебели.

Участниците в днешната среща при премиера приеха още, че веднага трябва да започне и обсъждането на финансово-икономически мерки за осигуряване на туристическия сезон догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В стабилно състояние са децата от дома в Стара Загора, заразени с COVID-19
В стабилно състояние са децата от дома в Стара Загора, заразени с COVID-19
Цената на природния газ е скочила с около 250% от началото на годината
Цената на природния газ е скочила с около 250% от началото на годината