НОВИНИ

Има ли спекула с цената на тока - агенти на ДАНС проверяват в КЕВР и енергийната борса

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:24, 23.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ДАНС проверяват данни за спекулации на свободния пазар на електроенергия. Служители на агенцията влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране и в Българската независима енергийна борса. Иззети са още документи от Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Електроенергийния системен оператор.

Според източници на "По света и у нас" се анализират инвестиционните планове и ценообразуването на редица енергийни дружества.

Агентите на ДАНС са влезли в КЕВР още към 10.00 ч. сутринта и видяхме, че прекараха в сградата близо шест часа. От енергийния регулатор отказаха коментар, но подчертаха, че са оказали пълно съдействие. Предоставили са както поисканите документи, така и пълен достъп до компютърната мрежа на Комисията.

От ДАНС потвърдиха за "По света и у нас", че правят проверки в КЕВР и в Българската независима енергийна борса, на не уточниха какво точно проверяват.

Според наши източници, поводът за проверката са получени данни, че целенасочено спекулативно поведение на свободния пазар на електроенергия от страна на няколко дружества - както доставчици, така и купувачи, вероятно е довело до дефицит на предлагането и от там до рекорден ръст на цените на електроенергията.

От Българската независима енергийна борса са иззети документи за сделките с електроенергия от началото на годината до днес. Според първоначалния анализ на тези документи може да се допусне, че поне две дружества са заявявали нереално високи количества електроенергия за изкупуване.

Оформена е и група потърпевши търговци, за които подозрително често е нямало свободни обеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поляха Кирил Петков с кофа вода в Пловдив
Поляха Кирил Петков с кофа вода в Пловдив
ВМРО излезе на протест заради високите цени на тока
ВМРО излезе на протест заради високите цени на тока