НОВИНИ

Навършват се 10 години от размириците в Катуница

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 23.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършват 10 години от размириците в пловдивското село Катуница.

С мълчаливо шествие местните хора преминаха и тази вечер през населеното място, за да почетат загиналите тогава две момчета. Проявата се организира всяка година и преминава под надслов "Няма да забравим, няма да простим!".

Десетки хора се събраха в центъра на селото и извървяха пътя до мястото, където е поставена паметната плоча на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от бус и 17-годишния Павел Толев, починал от сърдечен проблем при протестите след това.

На 23 септември 2011 година 19-годишният Ангел Петров почина след като беше прегазен от микробус, който превозваше жители на „Столипиново" към селото от приближен Кирил Рашков. Те идват в Катуница след скандал между Рашков и вуйчото на Ангел - Веселин Христов.

Смъртта на момчето предизвика размирици. На следващия ден от сърдечна недостатъчност почина и 17-годишният Павел, дошъл на протеста срещу Рашкови. Напрежението ескалира и фамилията, която е в постоянен конфликт с местните, завинаги е прогонена от Катуница.

"Преди 10 години се случиха събития в Катуница, които разлюляха цялата държава. Опожарени домове, преобърнати автомобили, протести на граждани в по-големите градове и населени места. Преди 10 години се случиха неща, които се отразиха и на живота в Катуница", казва кметът на селото Красимир Юруков.

Равносметката от бунта в Катуница - осем осъдителни присъди.

"Станахме свидетели на много присъди - както за неплатени данъци, така и за закана за убийство, но за самата организация на нападение и убийството на Ангел и за поръчителството на всичко това, до присъда така или иначе не се стигна", казва Веселин Христов, вуйчо на Ангел.

В памет на момчетата местните започнаха изграждането на параклис, който ще носи името „Свети Архангел".

"Много работи трябва да помним, трябва да помним, че Киро направи толкова щуротии в тая Катуница, че много беля направи. И затова той си заслужи неговото - изгонихме го от селото", коментира Георги Грозданов жител на Катуница.

Физическият убиец на Ангел - шофьорът на буса Симеон Йосифов, почина докато излежаваше наказанието си в затвора.

Покойният вече Кирил Рашков бе осъден на три години и пет месеца затвор заради две закани за убийство, но беше предсрочно освободен след решение на Върховния касационен съд.

Екип на БНТ - Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК започва проверки за неправомерни глоби на български шофьори
ЕК започва проверки за неправомерни глоби на български шофьори
Волейболистите ни започнаха ударно Световното за мъже до 21 години
Волейболистите ни започнаха ударно Световното за мъже до 21 години