НОВИНИ

Европейската комисия дава на Украйна заем от 35 млрд. евро

Целта е страната да посрещне нуждите си през зимата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:46, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия обяви, че отпуска на Украйна заем в размер на 35 млрд. евро, за да може страната да посрещне нуждите си през зимата. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Сумата е част от схемата на Г-7 за предоставянето на заем за Украйна в размер на 45 милиарда евро, който да бъде гарантиран от печалбите от замразените руски активи.

Украинският президент Зеленски съобщи, че средствата ще отидат за въздушна отбрана, оръжия и енергетика.

От началото на войната държавите - членки на Европейския съюз и европейските финансови институции са предоставили 118,3 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми на Украйна, подкрепяйки военните усилия и икономиката на страната, а също и хуманитарната помощ и помощта за украинските бежанци в ЕС.

Като част от санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия, са замразени активи на Централната банка на Русия, държани от финансови институции в държавите членки на стойност приблизително 210 милиарда евро.

Забраната за транзакции с тези активи генерира извънредно натрупване на парични средства в балансите на централните депозитари на ценни книжа, което носи доходност.

На годишна база и в зависимост от нивото на лихвените проценти извънредните приходи в момента се оценяват на до 2,5 - 3 милиарда евро годишно. Тези неочаквани и извънредни приходи не представляват суверенни активи и не е необходимо да бъдат предоставени на Централната банка на Русия, ако санкциите отпаднат.

През май 2024 година Съветът реши да използва тези извънредни приходи в полза на Украйна. В края на юли вече бяха предоставени 1,5 милиарда евро в подкрепа на Украйна.

"Безспирните руски атаки означават, че е необходима още подкрепа. И затова съм щастлива да обявя, че днес Комисията прие предложение, с което Европейският съюз ще може да заеме 35 милиарда евро от обещаните от Г-7. Това е огромна стъпка напред. Заемът е обезпечен от печалбите от замразените руски активи", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Целият план се основава на бързи решения от нашите партньори. Решенията трябва да бъдат взети от октомври до декември и приемането им да не се отлага. Искам да видим това и тогава ще приемем, че планът е проработил", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джоел Ембийд преподписва с Филаделфия Севънтисиксърс за 3 години и 191 милиона долара
Джоел Ембийд преподписва с Филаделфия Севънтисиксърс за 3 години и 191 милиона долара
България няма да изгуби пари заради проекта за закупуване на сканиращо оборудване, категоричен е шефът на Агенция "Митници"
България няма да изгуби пари заради проекта за закупуване на сканиращо оборудване, категоричен е шефът на Агенция "Митници"