НОВИНИ

Европейски лидери: Рано е за празнични пътувания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:25, 13.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Няколко европейски лидери призоваха гражданите си да не бързат с планирането на празнични пътувания. Ситуацията с COVID-19 на Стария континент остава сериозна, броят на заразените расте, въвеждат се и нови ограничения.

Словения въвежда стриктни ограничения, които ще важат най-малко две седмици. От днес спира работа градският транспорт, затварят се и всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Почти всички представители на сектора на услугите, ще трябва да спрат работа. Няма да работят училищата и детските градини. Забраняват се дори гостуванията по домовете.

Отворени остават банките и пощенските станции, ще могат да работят и таксиметровите шофьори.

Португалия въвежда най-строгите мерки от началото на пандемията, включително полицейски час.

Португалия, Словения и Франция затягат контрола

Франция удължи с още най-малко две седмици сега действащите рестрикции. Париж съобщава, че един от всеки четирима починали в страната, е от коронавирус.

Шведски, ирландски и италиански политически лидери призоваха своите граждани да избягват пътуванията за Коледа, включително тези, които живеят в чужбина, по възможност тази година да не се прибират у дома.

А в Съединените щати - рекорден брой на потвърдените случаи за едно денонощие - 144 000 души, с което общо заразените в страната надхвърлиха 10,5 млн. В града, в който е и най-голямата българска общност в щатите - Чикаго, е обявена 30-дневна карантина.

Лори Лайтфуут, кмет на Чикаго: Трябва да предприемем спешни мерки, за да опазим здравето на своите граждани. В противен случай до края на годината може да загинат най-малко 1000 души.

Съединените щати продължават да бъдат най-тежко засегнатата от пандемията държава - от там са и 20% от случаите в световен мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция почита паметта на жертвите при атентатите в Париж
Франция почита паметта на жертвите при атентатите в Париж
Облачно, на места мъгливо остава времето днес
Облачно, на места мъгливо остава времето днес