НОВИНИ

Възрастни хора настояват за нови часове за пазаруване

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:17, 13.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Масово хората над 65-годишна възраст искат още един коридор за пазаруване освен този между 8 и 10 сутринта, определен от Здравното министерство, или сегашният да се измести към обяд. Доводите - много е рано, отрязъкът е малък, пенсионерите са трудно подвижни, а някои магазини дори не са отворени по това време. Омбудсманът Диана Ковачева нарече заповедта дискриминационна и изпрати препоръка до здравния министър да промени часовете.

Осем часа сутринта. Пазарът в Младост 1 е пуст, малките магазинчета около него затворени. Раздвижването започва малко преди девет. Един час за пенсионерите е пропуснат.

"Малките магазинчета работят от 9 и понякога времето един час е много малко", каза пенсионерка.

"Няма кой да идва в 7:30 или 8. И тъй седим и мръзнем до седем вечерта, отваря се по-късно", каза продавачка.

Наблизо има магазин на голяма верига, където се насочват и пенсионерите. Масово те са недоволни от прозореца за пазаруване между 8 и 10.

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи за възрастните хора. Вчера и днес тя е получила много жалби, че часът е твърде ранен и че хората над 65 могат да пазаруват само два часа на ден.

"Може да не се чувстват добре точно в интервала между 8 и 10 и забраната да пазаруват в други часове е неприемлива и дискриминационна. Има хора, които живеят сами и няма кой да им напазарува, а това означава да са ограничени и да не могат да си купят лекарства в рамките на деня, а дори и хляб ако щете. Надявам се, че заповедта ще бъде променена", каза Диана Ковачева, омбудсман.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, ще обжалва заповедта, защото тя е излишно тежка.

"Така наречения "зелен коридор" всъщност не е зелен коридор, а "червен" коридор. Тази мярка създава условия за струпване на хора особено в малките населени места, в които може да има само един магазин или една аптека, тъй като за тези два часа хората трябва да се справят с пазаруването", каза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

За някои пенсионери коридорът е удобен.

"Възрастните хора обикновено много рано стават, така че мисля, че не е проблем за тях. Но ми е жал за младите, защото някой път им се налага да пазаруват в това време", каза пенсионерка.

"Това е решение на Министерството на здравеопазването, взето е след анализ и дискусии там, сигурен съм, че те много стриктно следят прилагането на тази мярка и при необходимост биха могли да реагират", каза Дончо Барбалов, зам. кмет на София.

Вчера здравният министър обеща при застудяване на времето коридорът да бъде изместен между 14 и 16 часа. Днес пък вътрешният министър Христо Терзийски каза, че пенсионер, който пазарува например в 10 и 30 няма да бъде глобен, а ще получи устно предупреждение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи на Гърция в квалификация за Евробаскет 2021 (ВИДЕО)
България отстъпи на Гърция в квалификация за Евробаскет 2021 (ВИДЕО)
Почина легендата на Ботев (Пловдив) - Виден Апостолов
Почина легендата на Ботев (Пловдив) - Виден Апостолов