Омбудсманът поиска отмяна на забраната за пазаруване на възрастни хора

от БНТ
13:15, 13.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
омбудсманът поиска промяна часовете пазаруване възрастните хора
Снимка: www.ombudsman.bg

Омбудсманът Диана Ковачева поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да отмени пазаруването в хранителни магазини и аптеки на възрастни граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа, регламентирано в т.15 от заповедта му за временните противоепидемични мерки, издадена на 11 ноември 2020 г.

„Съгласна съм, че усложняващата се пандемична обстановка в страната изисква предприемането на подходящи противоепидемични мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне сериозно внимание на изложените от гражданите аргументи против предвиденото ограничение за посещаване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години само в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа сутрин“, пише омбудсманът.

Ковачева акцентира, че повод за препоръката ѝ са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

„Това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система. Освен това се посочва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания например поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10.00 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства. Ако са самотно живеещи и не разполагат с млад човек, който би могъл да закупи нужното извън часовете, определени в заповедта, означава ли това, че ще бъдат оставени без храна и лекарства до следващия ден в 8.00 часа сутринта“, аргументира тезата си омбудсманът.

"Зелен коридор": От 8.00 до 10.00 ч. в магазините се допускат само хора над 65 години

Диана Ковачева подчертава, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработното си време. Тя акцентира още, че е притеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

„Предвид горното, се обръщам към Вас с препоръка да бъдат обмислени изложените аргументи и да се предприемат подходящите противоепидемични мерки, които да бъдат насочени към справяне с пандемичната ситуация, без да нарушават правата на гражданите. В тази връзка бих искала да припомня, че по-удачно беше разрешението в предходна заповед, с която се предвиждаше само забрана за лица до 60-годишна възраст да посещават магазините и аптеките във времето от 8.30 часа до 10.30 часа всеки ден“, допълва в заключение омбудсманът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Серхио Агуеро отново тренира
Серхио Агуеро отново тренира
Англия победи Ирландия за първи път от 1985 година
Англия победи Ирландия за първи път от 1985 година