НОВИНИ

Европол разби престъпна група, подменяла етикетите на храни с изтекъл срок

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:25, 18.07.2023
Чете се за: 01:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Европол осъществи международна полицейска акция срещу група, заподозряна, че променя етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност и след това ги разпространява през търговските вериги.

Това е разследване, проведено в няколко страни от ЕС и в крайна сметка довело до ареста на 27 души. Европол предупреждава, че това, в което са заподозрени членовете на тази група - смяна на датите на продукти с изтекъл срок на годност и връщането им за разпространение и продажба - е сравнително нова престъпна практика. Но е изключително опасно, защото потенциално застрашава здравето на голям брой хора.

Разследването установило, че престъпната група е измислила идеята за своя „бизнес“, след като е разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки. Те разбрали, че се трупат храни и напитки, които не могат да се продадат заради COVID-19. Първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което написали нови. По-късно, както се подозира, те са фалшифицирали декларациите и са сложили изцяло нови, защото са искали да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат не само да имат неприятен вкус и мирис, но и да бъдат изключително опасни за човешка консумация и в същото време да представляват сериозен риск за общественото здраве.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пророчица" отива на съд за измама с разваляне на магии
"Пророчица" отива на съд за измама с разваляне на магии
Ивайло Петев: Утре трябва да гоним победата от първата минута, продълженията също влизат в плановете ни
Ивайло Петев: Утре трябва да гоним победата от първата минута, продълженията също влизат в плановете ни