НОВИНИ

"Еврозаблуди": История за извитите банани и кривите краставици

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:13, 12.05.2024
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Настояват ли от Брюксел бананите да нямат необичайна извивка и краставиците да бъдат напълно прави? Планирали ли са еврочиновници да отнемат на британците така любимия им чипс с вкус на скариди?

Преди изборите за ЕП в новините на БНТ ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим фактите за европейски регулации и как те се разминават с широкоразпространена, но напълно невярна информация.

Прочутият Виенски Зеленчуков оркестър. Повече от 25 години тази група музиканти изнася концерти в различни точки на света със своите необичайни инструменти. За да направиш флейта от краставица, то тя със сигурност трябва да е права. Но не и за да си направиш салата.

Печално известният регламент за кривите краставици - може би няма по-осмивано европейско изискване и пример за бюрокрация.

През 80-те години под натиска на търговци на дребно, се въвеждат строги изисквания за стандарта за някои плодове и зеленчуци - сред тях тиквички, моркови, кайсии, патладжани. Емблематичен става примерът за краставиците - за да бъде една краставица "екстра качество", то тя трябва да е "с правилна форма и почти права". С други думи - с не повече от 10 мм. отклонение на 10-см. До 2008-ма, когато от ЕК тържествено обявяват "завръщането на кривите краставици".

"Днес е щастлив ден за кривите краставици и безформените моркови! Отпада изискването за 26 вида плодове и зеленчуци на европейско равнище. Няма никаква логика да изхвърляме годни за консумация плодове и зеленчуци само, защото имат странна форма. Ето защо, вече ще можете да отидете в супермаркета и да решите дали да си вземете хубава, лъскава, кръгла ябълка или пък по-малка и леко безформена, но пък по-евтина. Няма нужда да изхвърляме храни, не са необходими и абсурдни регулации", заяви Михаел Ман, говорител на еврокомисаря по земеделието.

Европейците обичат банани - това сочи статистиката, според която ЕС е най-големия вносител на банани в света. През изминалите 30 години регулаторната рамка за вноса им - предимно от Латинска Америка, се променя многократно. Бананите се превърнаха и в ябълката на раздора между Брюксел и Лондон. Или поне в силен коз на лагера, който преди референдума за Брекзит през 2016-та агитира за напускане на ЕС.

Причината - регламент 1333/2001 - изискване бананите, продавани в съюза да нямат "необичайно изкривяване" освен, ако не идват от определени райони на Кипър, Гърция и Португалия.

Британски таблоиди излизаха с гръмки заглавия като "отнемат любимия плод на децата ни!" и "след Брекзит най-после ще си върнем бананите". Тази теза поддържаше и консерваторът Борис Джонсън - тогава кмет на Лондон, а в деня на "развода" с Брюксел - премиер. Считано от 17 август миналата година от ЕК значително опростяват изискванията за пазарните стандарти. Колкото до Великобритания - четири години след като официално вече не са част от ЕС, на Острова все още не са отменили редица остарели евродирективи, включително тази за бананите.

Заблудите за изискванията на ЕС - дали умишлено или неволно тълкувани погрешно, са любим на политици популисти похват за печелене на гласове. А освен с банани, Борис Джонсън набираше гласове в полза на Брекзит и с "помощта" на чипс с вкус на скариди. В емоционална публикация Джонсън сподели, че едни от най-щастливите си мигове е прекарал хапвайки точно такъв чипс, но от Брюксел се опитват да го забранят. Истината обаче се оказа доста по-различна - помолени да изпратят списък с най-често използваните ароматизатори за храни, от Лондон пропуснали да добавят скаридите. И така те отсъствали от единен списък с разрешени за употреба в ЕС аромати.

Гледайте поредицата ни "Еврозаблуди" в обедните новини в събота и неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 12.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 12.05.2024 г., 12:20 ч.
Бившият №1 в мъжкия тенис Анди Родик е отстранил раков тумор
Бившият №1 в мъжкия тенис Анди Родик е отстранил раков тумор