НОВИНИ

"Еврозаблуди": Има ли разлика във възнагражденията между мъже и жени в ЕС?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:00, 11.05.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Пада ли тайната за възнагражденията и ще знае ли всеки колко вземат колегите му - това се твърди, че предвижда новата Директива на Европейския съюз за равно заплащане, приета миналата година. Оказва се, че това твърдение е поредната еврозаблуда, която ще разсеем.

Иван живее на улица 32-ра в малък град, а Мария на улица 34-та. Иван и Мария растат заедно, играят заедно - Ще строя язовири, точно като татко, си мечтае Иван, а Мария иска да работи в болницата, точно като майка си. Години минават Иван и Мария се дипломират. Двамата започват работа в една и съща компания - Иван е инженер, а Мария работи в "Човешки ресурси". Но професията на Мария е доминирана от жени и по-нископлатена, отколкото тази на Иван.


За 2023 година разликата в заплащането между жените и мъжете в Европейския съюз е 13%. Това означава, че когато един мъж печели 100 евро, една жена получава за същата дейност 87 евро и 30 цента.

"Във време на постпандемична криза, война в Украйна, високи цени на енергията и инфлация е още по-важно да има подход за равнопоставеност на половете и това е в центъра на изграждането на едно бъдеще на съюза с равенство. Еднакво заплащане за жени и мъже трябва да е част от този подход", каза Хелена Дали - еврокомисар по равенството в ЕП, Брюксел.

Жените често не са наясно дори за тази неравнопоставеност. Разликата в заплащането доведе до обявяването на Ден на равното заплащане в Европейския съюз. Това е датата, след която заради разликата в заплатите, жените символично започват да работят без пари до края на годината. За 2023 г. този ден е 15 ноември.

През юни миналата година беше приета новата Европейска директива за прозрачност на заплащането, която трябва да засили прилагането на принципа за равни възнаграждения на половете.

"Директивата за прозрачност на възнагражденията ще е от полза за всички работници и всички бизнеси в Европа. Заедно трябва да накараме хората да разберат, че с тази нова директива служителите ща са наясно с правата си, а работодателите със своите задължения. В допълнение, тази директива ще допринесе за икономическия растеж и конкурентоспособността и ще заличи разликите в заплащането и пенсиите на жените и мъжете", обясни още Хелена Дали.

Всяка държава членка има 3 години срок да транспонира директивата в националното законодателство. А тя предвижда работодателите да разкриват в какъв диапазон са заплатите на определена позиция и няма да имат право да питат за предишни възнаграждения на кандидат за работна позиция. Компании с над 100 служители ще трябва да предоставят задължително данни за разликите в заплащането на мъжете и жените и когато те са над 5% трябва да бъде направена корекция за изравняването им. Ще бъдат налагани и конкретни глоби и наказателни процедури от националните власти. Дали всичко това ще гарантира равно заплащане между половете - всичко е въпрос на прозрачност в компанията, в която работите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интрига? Или пък не?
Интрига? Или пък не?
148 г. от Априлското въстание
148 г. от Априлското въстание