НОВИНИ

Факелни шествия с искане за промени в Закона за социалните услуги

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 13.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Факелно шествие срещу Закона за социалните услуги преминава по Главната улица на Пловдив. То обедини родители от града на тепетата, Пазарджик, Асеновград и Пещера, които изразиха опасенията си, че закона погазва ценностите в българското семейство.


Хората не приемат частни организации да се ползват със семейни права и поискаха наредбите за социалните услуги да бъдат съобразени с българските закони. Те са категорични, че когато има насилие и то е доказано, насилникът трябва да понесе своето наказание, но според нашия Наказателен кодекс.

Според протестиращите в Пловдив, новите текстовете в закона имат репресивен характер и поставят в тревожна ситуация всеки родител у нас.

Шествия има още и във Варна и Русе.

Факелно шествие, организирано от сдружение РОД, премина и по главната улица на Русе и завърши пред Съдебната палата. Протестиращите заявиха, че Законът за социалните услуги нарушава българската Конституция. Затова тази вечер са излезли, за да подкрепят конституционните съдии утре да вземат най-правилното решение. Избрахме факлите като символ – и те горят, както нашите сърца за децата ни, заявиха протестиращите.

Познавам законодателството и знам, че имаме прекрасни закони, които защитават и децата, и жените, които са застрашени от домашно насилие. Аз съм за това да бъдат защитени, каза Веселка Кюкова, която е детска учителка.

Но според нея, обаче, не трябва да влизат НПО-тата в България, които имат само търговки интерес. Те нямат социален интерес, те не защитават българското дете. Ако ние прилагаме настоящите закони навреме и принципно, ние ще имаме пълна защита. Проблемът, според нея е, че законите не се изпълняват.

Факелно шествие срещу Закона за социалните услуги се проведе и във Варна тази вечер. Инициаторите призоваха Конституционния съд да защити българското семейство. Според тях този закон нарушава правата и на родителите, и на децата и трябва да се обяви за противоконституционен.

Утре законът предстои да бъде разгледан в Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни парламентарни избори в Северна Македония
Предсрочни парламентарни избори в Северна Македония
Къщите за гости са предпочитани места за почивка на морето
Къщите за гости са предпочитани места за почивка на морето