НОВИНИ

Фандъкова: Нямам притеснения от проверката на европрокуратурата за жълтите павета

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:45, 31.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската прокуратура с акция в Столична община заради ремонта на жълтите павета в София. Изземват се документи от офиси на Столичната община, свързани с ремонта на историческия център на София. Според разследващите има подозрения за злоупотреби в размер на 3 млн. евро европейски средства.

Прокурорите са изискали от Столичната община документи, свързани с ремонта на жълтите павета, като кметът Йорданка Фандъкова заяви, че според нея акцията е свързана с една от двете фирмите, които са изпълнявали обществената поръчка в района на бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание". Според разследването на европейската прокуратура от изпълнителите на ремонта са представени фалшиви документи с невярна информация.

"Аз нямам никакви притеснения от тази проверка. Единственото притеснение е времето, в което се извършва. Предоставяме документи на всички, днес предоставихме всички документи, които ни бяха изискани на ГДБОП. Знаете, че участъкът, който беше безобразно нареден, не е платен, а неговата стойност е 206 000 лева и нито лев не е платен. Беше наложена и глоба за увреждане на павета. Ако някоя фирма е направила нещо нередно, трябва да си носи отговорност, както и всички, които се установят в хода на проверката, но за мен няма нищо притеснително, освен времето", заяви Фандъкова.

Една от двете фирми, свързани с ремонта, заяви пред БНТ, че Европейската прокуратура е изискала от тях документи, но не се притесняват от проверката.

"Дойде ГДБОП в наш офис и иззе документите, които касаят проекта. Ние сме изпълнители на проекта, който е за реконструиране на Зона 4, жълтите павета са една много малка част от това, издали сме абсолютно всички документи и продължаваме да работим", каза Мариела Рунтева, ПР на "Трейс груп".

Действията на европейските прокурори коментира и премиерът Гълъб Донев. На въпроса дали е бил информиран за предстоящата акция "Пътят на жълтите павета", тъй като Министерският съвет е контактна точка за подаване на сигнали към европрокуратурата, той отговори така:

"Има съответни процедури, които се спазват и не само от МС, но други органи има, които са контактни точки към Европейската прокуратура и докладването за сигнали за нередности и измами, включително и за корупция. Така че сигналите, които са получени в Европейската прокуратура, съответно би трябвало да бъдат разследвани".

Според служебния премиер няма никаква връзка между проверката на Европейската прокуратура в Столичната община и предстоящите избори в неделя.

"Не може действия на Европейската прокуратура да се свързват с изборите където и да е било, нито в България, нито държава-член на ЕС", допълни Донев.

Кметът на София допълни, че от няколко месеца тече проверка на ремонта на жълтите павета от различни служби и са предоставени всички документи.

По темата работят: Тереза Кънчева, Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова оглавява класирането в многобоя след първия ден на Световната купа
Стилияна Николова оглавява класирането в многобоя след първия ден на Световната купа
Европрокуратурата: Разследването "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средства
Европрокуратурата: Разследването "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средства