НОВИНИ

Фестивал на драконовите лодки се провежда на езерото "Панчарево"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:21, 24.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Фестивал на драконовите лодки се провежда на езерото "Панчарево" край София. Той е част от събитията, свързани с началото на "лятото на китайската култура" у нас, организирани от Китайския културен център в столицата.

Фестивалът се провежда за първи път в България. Драконовите лодки са изключително популярни във Венеция, дълги са 12 метра, събират 22-ма човека - от тях 20 са гребци, един е водачът отпред, а отзад е кормчията. Засега лодките са предимно за масов спорт, макар че се очаква да влязат в списъка на олимпийските спортове. Днешният фестивал има за цел да подготви България за предстоящото Световно първенство, на което страната ни ще е домакин през 2025 г.

"Драконовата култура идва от Китай. Сега този фестивал е международен. В момента в много страни по целия свят се провеждат фестивалите на драконовите лодки и разнообразни културни дейности. Това е първият път в България. Целта е да се подготви организацията на световно първенство за драконови лодки в Русе през 2025 г. Аз вярвам, че все повече българи ще се влюбят в този спорт. Сърдечно благодаря на всички за ценната подкрепа на този фестивал", заяви Н. Пр. Дун Сяо Дзюн, посланик на КНР в България.

"Самият фестивал на драконовите лодки е съпътстван по традиция от много културни, кулинарни, демонстрационни атракции, които могат да бъдат видени до рибарника. Всички са добре дошли, за да могат да се насладят на хубавото време в район Панчарево", каза Ива Екимова - координатор на фестивала.

- Искахме да видим китайската култура, да се запознаем с нея, интересно е за самите деца. Разбрахме, че ще има състезание с лодки. Интересно е да видим сливането между двете култури.

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полякинята Ева Свобода подобри осемгодишен рекорд на Ивет Лалова
Полякинята Ева Свобода подобри осемгодишен рекорд на Ивет Лалова
Отново километрични опашки на граничния пункт "Кулата - Промахон"
Отново километрични опашки на граничния пункт "Кулата - Промахон"