В края на юни зреят най-хубавите череши у нас и това е времето за празника на черешата в Кюстендил. Производители и занаятчии от цялата страна представят там своята продукция и майсторски черешови произведения.
Истински произведения на изкуството са създали по традиция местните стопани. Но въпреки празничното настроение, производителите в Кюстендилско алармират за много проблеми в сектора.
В Кюстендилския регион има около 20 000 дка череши, но заради несигурния пазар, ниските изкупни цени и нарастващите разходи по отглеждане на култивирани дръвчета, площите всяка година намаляват.
Кирил Димитров, черешопроизводител: "По-миналата година изкорених 15 дка, предстои да изкореним още 25 дка. Всека година оставам по 30 тона по дърветата и храним пилците."
Голям проблем е и липсата на сезонни работници по черешовите полета. Работниците получават средно по 60 стотинки за килограм, но често се случва да берат няколко дни и после да не се връщат.
Цветанка Манзурова, черешопроизводител: "Искат ни по 80 ст. до 1 лев, та така или иначе не можахме да се разберем. Ето вчера никой не дойде, днес съм тук с трима – четирима човека съм ги пуснала да берат."
Тук черешите за прясна консумация се продават за 2 до 3 лева за килограм. В търговската мрежа обаче, цената все още е в пъти по-висока.
Кирил Димитров, черешопроизводител: "Търговците искат да станат от раз милионери, от тук като му продадем черешата на 1,50 лв. той иска 5 - 6 - 7 лева да я продаде, от там магазините още... и затова става така, не е от производителя."
В региона се продават и много череши за ракия, цената им е около 40 - 60 стотинки за килограм.
Репортер: Антония Сукалинска
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube