НОВИНИ

Празникът на черешата отбелязват в Кюстендил

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 24.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

В края на юни зреят най-хубавите череши у нас и това е времето за празника на черешата в Кюстендил. Производители и занаятчии от цялата страна представят там своята продукция и майсторски черешови произведения.

Истински произведения на изкуството са създали по традиция местните стопани. Но въпреки празничното настроение, производителите в Кюстендилско алармират за много проблеми в сектора.

В Кюстендилския регион има около 20 000 дка череши, но заради несигурния пазар, ниските изкупни цени и нарастващите разходи по отглеждане на култивирани дръвчета, площите всяка година намаляват.

Кирил Димитров, черешопроизводител: "По-миналата година изкорених 15 дка, предстои да изкореним още 25 дка. Всека година оставам по 30 тона по дърветата и храним пилците."

Голям проблем е и липсата на сезонни работници по черешовите полета. Работниците получават средно по 60 стотинки за килограм, но често се случва да берат няколко дни и после да не се връщат.

Цветанка Манзурова, черешопроизводител: "Искат ни по 80 ст. до 1 лев, та така или иначе не можахме да се разберем. Ето вчера никой не дойде, днес съм тук с трима – четирима човека съм ги пуснала да берат."

Тук черешите за прясна консумация се продават за 2 до 3 лева за килограм. В търговската мрежа обаче, цената все още е в пъти по-висока.

Кирил Димитров, черешопроизводител: "Търговците искат да станат от раз милионери, от тук като му продадем черешата на 1,50 лв. той иска 5 - 6 - 7 лева да я продаде, от там магазините още... и затова става така, не е от производителя."

В региона се продават и много череши за ракия, цената им е около 40 - 60 стотинки за килограм.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните ни национали ще играят с Украйна на старта на олимпийската квалификация
Баскетболните ни национали ще играят с Украйна на старта на олимпийската квалификация
Виктор Уембаняма ще дебютира за Сан Антонио Спърс в Лятната лига на НБА в Лас Вегас
Виктор Уембаняма ще дебютира за Сан Антонио Спърс в Лятната лига на НБА в Лас Вегас