НОВИНИ

ФИБА: Костадинов и Стоилов ще се опитат да поведат България обратно към Дивизия “А” за първи път от 2015 г.

Емил Стоилов
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 12.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Официалният сайт на ФИБА вече фокусира своето внимание към Европейското първенство за младежи до 20 години, Дивизия Б, което започва на 15 юли в Тбилиси, съобщиха от Българската федерация по баскетбол.

Анализаторите на световната централа насочиха вниманието си към талантите, които ще блестят в грузинската столица, като във вниманието им попадна и Константин Костадинов. „Костадинов и Стоилов ще се опитат да поведат България обратно към Дивизия “А” за първи път от 2015 г.“, заключават от сайта.

“Константин Костадинов, който току-що приключи първия си сезон като професионалист, вече се радва на по-сериозна роля в мъжкия национален отбор на България. Крилото винаги е доминантна сила в младежките надпревари и от него се очаква да бъде един от най-добрите играчи на първенството. 203-сантиметровият баскетболист играе умело в транзиция и използва мощното си тяло, за да надиграва защитниците. Освен това той разполага с добър кросоувър, който често бива последван от страхотни завършвания. Българинът е постоянна опасност в подкошието на съперника, като също така присъствието му се усеща и в дефанзивен план. Докато стрелбата му от тройката все още се нуждае от подобрение, Костадинов би трябвало лесно да се нареди сред най-резултатните играчи на Европейското“, прогнозират от централата.

Европейското първенство в Дивизия “Б” ще се проведе от 15 до 24 юли в Тбилиси. Първият мач на селекцията на Георги Младенов е в петък, когато тимът се изправя срещу Латвия. В неделя предстои двубой срещу Унгария, а груповата фаза за нашите завършва с мач срещу Ирландия следващата седмица.

Именно латвиецът Крис Хелманис също е един от младоците, на които трябва да се обърне внимание. „Хелманис ще бъде един от най-добрите високи играчи на Европейското. 20-годишният център се завръща в турнирите на ФИБА след колебливо представяне по време на миналогодишното Световно първенство при U19. От една страна той записа брилянтен дабъл-дабъл от 30 точки и 11 борби срещу Южна Корея, като освен това регистрираше средно по 3.1 асистенции на мач, но от друга - успеваемостта му при стрелбата от игра бе ниска - 36% от полето и 48% от наказателната линия. Хелманис със сигурност ще се опита да подобри тези показатели, особено в ролята си на основен играч в състава на Латвия. Гигантът умее да играе на пик-н-рол, притежава добра стрелба с кука, флоутърите му са на ниво, а също така е опасен от далечно разстояние. Още повече, Хелманис има визия и креативност, която му позволява да прави съотборниците си по-добри. До него ще застане стрелецът Фредс Багацкис, който е син на дългогодишния състезател и треньор Айнарс Багацкис. Водени от Хелманис, латвийците ще направят поход за промоция в Дивизия “А”, пишат от ФИБА.

Вниманието на специалистите са заслужили и двама познайници на българите – македонецът Андрей Митровски и Лука Колчаг от Румънич. Колчаг обаче не беше в отбора на северните ни съседи за контролите в София.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
43 са вече жертвите на ударите по Часов Яр
43 са вече жертвите на ударите по Часов Яр
Какви са цените на хляба в съседните страни?
Какви са цените на хляба в съседните страни?