НОВИНИ

ФИГ: Съдии по художествена гимнастика са били заплашвани

фиг съдии художествена гимнастика били заплашвани
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:17, 19.08.2021
11877
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Някои от съдиите, които са били част от журито на турнира по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио, са били заплашвани след надпреварата.

Това разкри в официално становище Техническият комитет на Световната федерация по гимнастика (ФИГ). Този най-висш орган на централата осъди остро опитите за дестабилизиране на арбитрите.

Въпреки че от ФИГ не посочват откъде са дошли заплахите, най-вероятно това касае скандала, предизвикан от страна на Русия.

Причината е, че нито в индивидуалното, нито при ансамблите, Сборная успя да спечели така очаквания златен медал. Главният треньор на националния отбор на Русия Ирина Винер излезе с много остри критики и обвинения, след като нейните възпитанички останаха без олимпийска титла от Токио. Тя дори заяви, че е имало заговор хегемонията на нейния тим да бъде прекъсната в Япония.

Българският ансамбъл изпревари Русия за златното отличие на Игрите, а в индивидуалното златото отиде при представителката на Израел Линой Ашрам.

Ето и цялото становище на Техническия комитет на ФИГ:

Техническият комитет на ФИГ по художествена гимнастика извърши задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка, във всяка една фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. Следвайки този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито.

Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класирането и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика както за индивидуалното, така и при ансамблите са честни и безпристрастни.

ФИГ установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за Олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.

Ние бяхме ужасени да научим, че няколко съдии по художествена гимнастика са получили много заплахи и обиди след олимпийските надпревари. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. ФИГ иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд отмени комендантския час в Барселона заради COVID-19
Съд отмени комендантския час в Барселона заради COVID-19
Над 330 места за настаняване са подпомогнати по програмата "Отново заедно"
Над 330 места за настаняване са подпомогнати по програмата "Отново заедно"