НОВИНИ

Филип Лам и Александър Чеферин разкритикуваха избора на Саудитска Арабия за домакин на Мондиал 2034

филип лам александър чеферин разкритикуваха избора саудитска арабия домакин мондиал 2034
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:20, 04.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият капитан на германския национален отбор Филип Лам и президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин разкритикуваха процедурата по избор на домакин на световното първенство по футбол през 2034-а година, което най-вероятно ще бъде проведено в Саудитска Арабия.

"Хронологията на събитията от последните седмици сочи, че нещата вървят в грешната посока. Демокрацията е изместена от фокус. Напоследък процедурите, водещи до вземане на решения, са много съмнителни", коментира Лам за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Международната футболна федерация (ФИФА) обяви през октомври, че домакин на световните финали през 2030 ще бъдат Испания, Португалия и Мароко. Уругвай, Аржентина и Парагвай пък ще приемат по един мач.

Заради ротационния принцип на провеждане на шампионатите централата приема кандидатури за 2034-а само от Азия и Океания, като за момента Саудитска Арабия е единствената заинтересована страна.

"Хората правилно поставят под въпрос почтеността на тези процедури. Отвън изглежда, че всичко се движи от парите. Това вреди на футбола, защото е против изконните му ценности", каза още Лам.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин също не одобрява предстоящия избор на Саудитска Арабия и не иска световни финали през зимата по подобие на тези в Катар преди година.

"Заради ротационния принцип при конфедерациите само страни от Азия и Океания имаха право да кандидатстват за домакинство. В крайна сметка само една федерация прояви интерес. Важно е да подчертая, че УЕФА, като конфедерация сама по себе си, не е член на ФИФА и няма право да участва в изборния процес", каза той за RND.

"Сигурен съм в едно - зимното световно първенство не е добро за футбола. Не е разумно да разискваме отново подобен вариант, защото той на практика задушава международните турнири и вътрешните първенства", добави Чеферин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив пристигна в Истанбул за гостуването си на Еджзаджъбашъ Дайнавит
Марица Пловдив пристигна в Истанбул за гостуването си на Еджзаджъбашъ Дайнавит
Шарл Льоклер преподписва с Ферари до 2029-а година
Шарл Льоклер преподписва с Ферари до 2029-а година