НОВИНИ

Филип Виденов: Класирането на тима до 18 години в Дивизия А e огромен успех

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол коментира класирането на националния отбор за юноши до 18 години за Дивизия А.

филип виденов надявам продължим играем същия начин както германия
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 05.08.2024
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол и към момента изпълняващ и длъжността президент Филип Виденов определи като огромен успех класирането на националния отбор на страната за юноши до 18 години за Дивизия А. България се завръща в елита в тази възраст след повече от десетилетие пауза, след като националите спечелиха бронзовите медали на провелото се в Скопие европейско първенство в Дивизия B.

"Всеки път, когато се класираме за Дивизия А, е огромен успех, а сега го направихме два пъти поред със същия треньор. По-важен тук обаче е начинът, по който играха момчетата, атмосферата, която имаше и тази себеотдаденост от всички. Аз съм горд, когато видя това в някой отбор, без значение от резултата и дали ще се класира или не. За мен важното е да виждам, че всички са заедно и се борим. Имахме облик и е много важно важно така да изглежда българският баскетбол", заяви Виденов за официалния сайт на БФБаскетбол.

През лятото на 2023 година настоящият селекционер на юношите до 18 години Стойо Чолаков изведе състава на България до 16 години до среброто в Дивизия B, като Филип Виденов отдаде заслуженото на него и останалите в щаба.

"Поздравления за треньорския щаб, защото се справиха с много тежка задача, от селекция, до създаване на атмосферата и до самия начин, по който играха момчетата – агресивно и борбено. Всички знаем, че имаме проблем с високите играчи, нямаме толкова ръстови състезатели. Много съм горд обаче, че успяхме да се качим в горната дивизия и заради начина, по който играхме. На Стойо Чолаков това е второ поредно класиране в елита – страхотен успех и за него, и за нас, и за целия баскетбол. Даниел Клечков също много помагаше. Тези хора са завършили курса на ФИБА и наистина са наясно за какво става въпрос. Асен Николов и той помогна изключително много, защото миналата година беше старши треньор на половината от тези момчета. Да не забравяме и Тодор Тодоров, който беше част от подготовката, но по същото време трябваше и той да си изкара курса. Всичко се получи чудесно", каза още изпълнителният директор.

Треньорите на националните отбори при подрастващите за първенствата през следващото лято тепърва ще бъдат определяни, но Филип Виденов коментира и възможността Стойо Чолаков да бъде начело на юношите и при завръщането в елита.

"Заслужил си е да ги води в Дивизия А. Няма по-нормално от това, но все още не сме водили разговори с него и с останалите в щаба. Трябва първо малко да се успокоят нещата, защото за тях е голяма емоция, за нас също, но не мога да кажа, че не съм го очаквал, напротив. Много ми хареса начинът, по който играха и съм още по-щастлив от това, така че предстоят разговори", добави Виденов.

По време на награждаването в Скопие имаше и неприятен момент, след като българският национален отбор бе освиркан от част от публиката в залата. Филип Виденов обаче подчерта отличните отношения, които има между БФБаскетбол и федерацията на Република Северна Македония: "На мача с Република Северна Македония бях в залата и не усетих такава враждебност, но за съжаление станалото след финала е някакво политическо отражение, което не мисля, че трябва да се случва на мачове на подрастващи. Не ми е работа обаче да коментирам, а и не искам. Това трябва да се решава на друго ниво. Спортът трябва да обединява, а не да разединява. Ние с федерацията на Република Северна Македония и с баскетболистите там сме в чудесни отношения, даже повече от това. Винаги можем да си помагаме. Радвам се, че ние си заслужихме мястото в Дивизия А. Трябваше да играем и финал, но в крайна сметка целта е постигната."

Виденов коментира още работата с подрастващите в последните години и върху какво трябва да се наблегне за развитието на българския баскетбол.

"Добре играем, основното ядро от тези момчета, които сега са в националния отбор за юноши, играят в чужбина, но са тръгнали от български клубове. В по-ниската възраст трябва да се обърне огромно внимание и в обучението на треньорите и правилно структуриране на работата с клубовете, да има много повече регионални лагери, където да тренират на високо ниво и в конкурентна среда. И така лека-полека трябва да се получат нещата", каза Виденов.

"В женска част със сигурност трябва да се случи. Там също трябва да имаме голям фокус, защото имаме чудесни деца, които идват отдолу. Просто трябва да им дадем възможност да се покажат, да тренират и да напредват. Трябва да вдигнем и броя на мачовете в първенствата при по-малките възрасти. Мисля, че може да се работи много по-специализирано. Иска ми се да може да имаме централизирана подготовка – места, където най-добрите деца в регионите да могат да се събират, да играят и постоянно да работят на високо ниво. Тук става въпрос, както за баскетболна работа, така и за физика, както и за работа с психолози, за да се изгради този борбен дух, който го показаха сега момчетата, а и както го правят и момичетата", завърши Филип Виденов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО от Париж 2024: Кирил Милов срещу Ясмани Акоста Фернандес на олимпийския турнир по борба
НА ЖИВО от Париж 2024: Кирил Милов срещу Ясмани Акоста Фернандес на олимпийския турнир по борба