НОВИНИ

ФИНА се преименува на Световна федерация по водни спортове

българската щафета плуването остана извън финала европейското
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 12.12.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) гласува днес да ребрандира името си на Световна федерация по водни спортове след 114 години, признавайки, че повечето хора нямат идея зад какво стои абревиатурата. ФИНА (Federation Internationale de Natation на френски), заяви, че решението е взето с цел символизиране на приемственост във всички водни дисциплини, не само в плуването.

„В тези дни плувците са само една, важна част от нашето семейство на ФИНА. Нуждаем се от име, което отразява цялото семейство на ФИНА. Допитахме се до нашите атлети. Над 70% от тези, с които разговаряхме, ни казаха, че искат промяна на името на ФИНА. Много от тях дори не успяха да ни кажат какво означават буквите в името ФИНА“, каза президентът на ФИНА Хюсаин Ал-Мусалам.

Новата идентичност на федерацията ще бъде представена в първите състезания за 2023.

„Нашият нов бранд и визуална идентичност ще ни позволят и да се свържем с нови аудитории и да окуражим нови поколения от атлети в нашите дисциплини да бъдат обединени от вода – безопасно, справедливо и устойчиво“, добави Ал-Мусалам.

Делегатите на ФИНА гласуваха още за промени в конституцията си, включително създаването на независим Съюз по интегритет във водните спортове, който ще започне работа на 1 януари. Повишено бе и женското представителство в Изпълнителния комитет на федерацията до 38%. „Това е голяма и значителна стъпка. Разбира се, чака ни още работа – нашата цел трябва да бъде 50/50. Днешният вот ни приближава до това“, завърши президентът на ФИНА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг в следобедните часове и през нощта на места в страната
Сняг в следобедните часове и през нощта на места в страната
"Български възход": Ще направим каквото зависи от нас, за да има правителство
"Български възход": Ще направим каквото зависи от нас, за да има правителство