НОВИНИ

Флашмоб във Видин в подкрепа на хората с интелектуални затруднения

bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 28.05.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Регионални
Слушай новината

От Видин започват поредица от събития в подкрепа на хората с интелектуални затруднения, чиито граждански права са ограничени.

Проявите са под мотото "Дни на способностите" и са част от кампанията "Родени готови" за отмяна на запрещението в България.

Над 7000 са хората у нас, на които не е позволено да работят, да създават семейства, да разполагат със средства и да гласуват. През ноември миналата година неправителствени организации инициираха петиция и подписка за отмяна на запрещението, която ще внесат в следващия парламент и предлагат алтернатива.

Във Видин с флашмоб призоваха за подкрепа.

"Отмяна на запрещението е важно, защото то не представлява механизъм за защита, а точно обратното. Законопроектът за физическите лица и мерките за подкрепа предвижда модела на подкрепено вземане на решение, според който модел човекът с интелектуални затруднения може да участва в процеса на вземане на решения за собствения си живот, като разбира се той бъде подкрепян от доверени лица", каза Лора Ерославова, от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения във Видин.

"Откакто съм под запрещение, се чувствам ощетен и изоставен и изяло откъснат от обществото. Нямам никакви права за съжаление, затова винаги решава някой друг вместо мене", оплака се Вилиян Боянов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Франция на старта на Лигата на нациите
България загуби от Франция на старта на Лигата на нациите
Променят методиката за оценка на хора с увреждания
Променят методиката за оценка на хора с увреждания