НОВИНИ

Флорида в очакване на урагана Идалия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:41, 30.08.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Американският щат Флорида в очакване на урагана Идалия. Към момента той е от втора от общо петте категории по скалата на Сафир-Симпсън, но се очаква преди да стигне крайбрежието да увеличи мощта си.

Към момента поривите на вятъра в окото на бурята са над 165 км/ч. В 28 от общо 67-те окръга на Флорида е обявена задължителна евакуация, а в 46 извънредно положение.

Губернаторът на щата - Рон Десантис, който е и кандидат на републиканците за президент, предупреди жителите да са готови за "мощен ураган" със значителни последствия.

Той прикани хората да се вслушват в съветите на местните власти и да не се колебаят да напуснат домовете си. Освен силните ветрове се очакват и вълни от над 4 и половина метра.

Освен от наводнения има опасност от прекъсване на електричеството заради скъсани електропроводи. След Флорида на пътя на Идалия са още Джорджия, Северна и Южна Каролина.

"Виждаме какво се случва в Югозападна Флорида. Височината на вълните се увеличава. Окото на бурята е на повече от 200 километра от брега и въпреки това стихията вече се усеща значително. И това ще продължи по цялото западното крайбрежие на Флорида с напредването на нощта и в малките часове на утрешния ден", заяви Рон Десантис, губернатор на Флорида.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение с дронове срещу руско летище, жертви след ракетна атака над Киев
Нападение с дронове срещу руско летище, жертви след ракетна атака над Киев
Италия е на полуфинал на европейското първенство по волейбол за жени
Италия е на полуфинал на европейското първенство по волейбол за жени