НОВИНИ

Франция неутрализира непобедимата Канада за нов олимпийски полуфинал

Французите намериха начин да стопират канадците на Олимпийските игри в Париж

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:00, 06.08.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Европейски баскетбол
франция канада баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Френският национален отбор намери пътя към Топ 4 на олимпийския турнир при мъжете на Олимпийския турнир. Актуалните вицеолимпийски шампиони матираха Канада с 82:73 в третата четвъртфинална среща, изиграна в зала "Берси". Селекцията на Венсан Коле се погрижи да държи съдбата си в свои ръце и да неутрализира баскетболистите на Жорди Фернандес през голяма част от мача, за да намери място на полуфиналите за втори пореден път на най-големия спортен форум.

Освен това французите отблъснаха всичките опити на канадците във френската столица, нанасяйки им първа загуба, която се оказа и фатална. На полуфиналите "петлите" ще спорят с тима на Германия, който елиминира Гърция.

В откриващите минути наличието на Азая Кординие и Гершон Ябуселе, както и по-солидното нападение, превърнаха домакините на най-големия спортен форум в господари. Гостите се намираха в нокдаун, особено в офанзивен план, откъдето идваха само пропуски. Силното включване от пейката на Матиас Лесор допълнително стъжни живота на канадската защита и предостави възможността на французите да се отскубнат с 13 точки в края на встъпителния период.

По-агресивната игра продължи да дава резултат на „петлите“ в началото на следващата десетка, когато преднината им придоби още по-сериозни граници. Канадците най-сетне загатнаха с какво разполагат в атака, а Шей Гилджъс-Алекзандър затвърди тези думи и собственоръчно им даде надежди да мечтаят. Тези мечти бяха разбити светкавично, тъй като Кординие, Лесор и Ябуселе се погрижиха европейците да се върнат в релси и да се оттеглят в съблекалнята при 46:29.

Проблясъци на Ябуселе и Кординие затвърдиха впечатленията, че крепостта на действащите вицеолимпийски шампиони трудно може да бъде превзета в хода на третата част. Неуморимият Гилджъс-Алекзандър отново накара „кленовите листа“, че имат сили да намерят пътя към обрата, но този път Лесор и Кординие тласнаха французите с 11-точков аванс след 30 минути игрово време.

Ар Джей Барет се опита да помогне на своя съотборник в мисията му да върне северноамериканците в играта на старта на заключителната четвърт. Канадците започнаха да вярват още повече в обрата чрез Лунгенц Дорт, Барет и Гилджъс-Алекзандър, които ги доближиха до минус 5 с по-малко от 3 минути, оставащи на часовника. Все пак опитът на Еван Фурние във финалните акорди излезе на сцената и спаси кожата на „петлите“, за да довърши започнатото.

Гершон Ябуселе поведе листата на реализаторите за европейците с 22 точки, допълнени с 5 борби. Азея Кординие го последва с 20 точки, включително и с 4 точни шута отвъд дъгата. Еван Фурние се разписа с 15, Матиас Лесор се прибра в съблекалнята с 13 и 5 овладени под двата ринга топки.

Шей-Гилджъс-Алекзандър даде всичко от себе си за канадците, напускайки паркета с 27 точки и 5 борби. Ар Джей Барет реализира 16.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Крокодилът от Ботунец още не може да бъде прибран, стигна се до напрежение с полицията
Крокодилът от Ботунец още не може да бъде прибран, стигна се до напрежение с полицията