НОВИНИ

Фредерик Васьор е новият шеф на Ферари

сайнц бърз първата свободна тренировка гран унгария формула
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:56, 13.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Французинът Фредерик Васьор бе определен за шеф и генерален директор на Ферари, като пред него е поставена задачата да спре доминацията на Ред Бул в последните два сезона.

Това ще бъде първа работа на 54-годишния специалист за един от най-силните отбори във Формула 1.

„Ферари Н.В. днес обяви, че Фред Васьор ще се присъедини към Скудерия Ферари на 9 януари като шеф и генерален директор“, се казва в изявление на „черните кончета“.

Васьор запълва празнината, оставена след оставката на Матиа Биното миналия месец. До нея се стигна, след като Ферари се провали в опита си да се конкурира с Ред Бул, независимо от обещаващия старт на кампанията.

Васьор до скоро бе главен изпълнителен директор и шеф на Заубер Моторспот (в момента подвизаващ се под името Алфа Ромео), като бе там от 2017 г. насам. Преди това той бе шеф на Рено през 2016 г. Васьор стана известен с това, че открива и развива нови таланти, помагайки за спечелването на сериите Ф2 през 2005 г. и 2006 г. с бъдещите световни шампиони съответно Нико Розберг и Люис Хамилтън. Той има добри взаимоотношения от юношеските категории с пилота на Ферари Шарл Льоклер.

Италианският тим стартира с две победи в откриващите три състезания този сезон, но след това не успя да се пребори с Ред Бул и Макс Верстапен. Льоклер финишира втори в крайното подреждане, но на почти 150 точки от нидерландеца, който защити световната си титла. Ферари остана втори и при конструкторите, но над 200 пункта зад Ред Бул. Кими Райконен донесе последния триумф на „черните кончета“ през 2007 г., а последната титла при конструкторите дойде през следващата година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на световното първенство по футбол - 13.12.2022 г
Днес на световното първенство по футбол - 13.12.2022 г
Полицията във Варна разби оранжерия за марихуана
Полицията във Варна разби оранжерия за марихуана