НОВИНИ

Матиа Биното напуска Ферари в края на годината

сайнц льоклер верстапен втората тренировка гран франция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 29.11.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Шефът на Ферари Матиа Биното ще напусне тима в края на годината, потвърдиха от италианския отбор.

Швейцарецът ще остане на позицията директор на тима до 31 декември 2022 г.

„Със съжаление трябва да обявя, че реших да приключа съвместната ни работа с Ферари. Напускам компанията, която обичам, от която съм част в продължение на 28 години, като знам, че съм положил всички усилия, за да постигна поставените ми цели. Оставям един сплотен и растящ екип, готов да постигне най-високите цели. Пожелавам всичко най-добро в бъдеще. Мисля, че това е правилното решение сега, колкото и да е трудно за мен. Благодаря на всички, които бяха до мен по време на това пътуване, изпълнено с трудности, но и удоволствия”, се казва в изявлението на Биното.

Матиа Биното зае длъжността в началото на 2019 година, заменяйки на поста Маурицио Аривабене, но през последните месеци столът му е сериозно разклатен след случилото се през сезон 2022.

В началото на годината Ферари разполагаше с най-бързия автомобил, като дори техният пилот Шарл Льоклер беше лидер в шампионата, но поредица от лоши стратегически решения костваха на "черните кончета" редица победи и в крайна сметка шансовете им да се борят за титлите и при пилотите, и при конструкторите.

Именно този развой на събитията доведе и до конфликт между Матиа Биното и Льоклер, което също би могло да има значение при взимането на решение за освобождаването на Биното.

Според информациите Биното ще бъде заменен на поста от французина Фредерик Васьор, който в момента е шеф на отбора на Алфа Ромео във Формула 1. Спряганият за негов заместник пък е начело на Алфа Ромео от юли 2017 година. Именно под негово ръководство Шарл Льоклер направи дебюта си във Формула 1 през сезон 2018 като пилот на италианския тим.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
49 задържани при разбития от Европол "суперкартел" за кокаин, в операцията е участвала и ГДБОП
49 задържани при разбития от Европол "суперкартел" за кокаин, в операцията е участвала и ГДБОП
НСИ: Ръст на посещенията на чужденци у нас
НСИ: Ръст на посещенията на чужденци у нас