НОВИНИ

Г-20: Блинкен и Лавров се срещнаха очи в очи за пръв път от началото на войната в Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:13, 02.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Първите дипломати на Съединените щати и на Русия се срещнаха за първи път очи в очи след началото на войната в Украйна.

В кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индия, Антъни Блинкен е казал на Сергей Лавров да спре агресията в Украйна.

Американският държавен секретар заяви, че е разговарял за кратко със Сергей Лавров на форума в Делхи. Според източник от държавния департамент разговорът между двамата е продължил около 10 минути.

"Казаха на външния министър това, което аз и много други казахме миналата седмица в ООН, това, което казаха и много външни министри от Г-20 - прекратете тази война. Започнете да водите истинска дипломация за постигане на справедлив и траен мир. Президентът Зеленски представи мирен план от 10 точки. Съединените щати подкрепят Украйна в дипломатическите усилия. Но президентът Путин показва нулев интерес за преговори и казва, че няма дори какво да се говори, докато Украйна не приеме - цитирам новата териториална реалност", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

В кратката среща американският държавен секретар е призовал Русия да размрази участието си в Договора за контрол на стратегическите и настъпателни оръжия, известен като Нов старт. Не става ясно как е отговорил Сергей Лавров. От руското външно министерство съобщиха само, че Антъни Блинкен е поискал разговор със Сергей Лавров. Последната среща между двамата беше в Женева през януари миналата година. Както и срещата на финансовите министри на Г-20 в Индия миналата седмица, и този форум завърши без общо заключително комюнике.

"За съжаление, декларацията от името на всички министри от Г-20 не може да бъде одобрена. Нашите западни колеги се опитаха, точно както и миналата година под индонезийското председателство, с всички средства, използвайки реторични изявления, да изведат на преден план ситуацията в Украйна", коментира Лавров.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Различията по войната в Украйна не можеха да бъдат преодолени, заявиха домакините от Индия и признаха, че този конфликт вече засяга така наречения "глобален юг".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжени обраха над 5000 лв. от офис за парични преводи в София
Въоръжени обраха над 5000 лв. от офис за парични преводи в София
БФС насрочи дербито ЦСКА - Левски за Велики понеделник
БФС насрочи дербито ЦСКА - Левски за Велики понеделник