НОВИНИ

Томислав Дончев: Първо място за ГЕРБ би дало повече шансове да се формира кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 02.03.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

Първо място за ГЕРБ на изборите би дало на България повече шансове да се формира кабинет, заяви в "Още от деня" зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Ние сме в състояние да правим компромиси, да потъпкваме до голяма степен политическото его, включително да предлагаме конструкции като кабинета Габровски, които да изключват от участие титулярните политически представители, само и единствено с цел да има работещо правителство".

По думите на Дончев с поредицата от избори сме на ръба да изгубим смисъла на политиката, който е да произвежда резултати в полза на общественото развитие. Политиката не е технология на перманентния скандал, а в последните две години смисълът стана "кой на кого по-хубаво ще се скара", смята той.

На въпрос на какви компромиси са готови от ГЕРБ за да има кабинет, Томислав Дончев отговори: "на всичко до линията на самосъхранението". Според него опциите са три - първата е партията, събрала най-много подкрепа, да състави политически кабинет, евентуално с подкрепата на друга партия. Вторият вариант е правителство на малцинството, а третият - моделът на кабинета "Габровски".

Който и да е коалиционен формат в следващия парламент ще е невъзможен или труден, коментира политикът.

"Изчезна търсенето на сътрудничеството, а то е най-естественото. Всяка политическа сила представлява част от българското общество. Може би има нюанси в целите, в принципите, но какво по-естествено от това да се опитаме да са представени в управлението максимално широк кръг граждани?"

Дончев не отговори на въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили правителство на малцинството на "ПП-ДБ" и попита с какво ситуацията през април 2023 ще е по-различна от есента на 2022 г.

Въпросът за съдебната реформа е важен за политиците, за партньорите ни и за българските граждани, заяви Томислав Дончев. Коментира обаче, че текстът, предложен от служебното правителство не е единственото, което би изчерпало темата.

Дончев заяви, че не е присъствал на всички срещи на Бойко Борисов в американското посолство във връзка със санкциите по "Магнитски".

"Магнитски", освен типичен наратив на всяка партия, е сигнал, който ние като общество и като политици не съм убеден, че сме разчели. Едно е абсолютно сигурно - това е пряка илюстрация, че в България като общество, като държавни институции, нямаме капацитета да се справяме с проблемите си сами", смята той.

Според Дончев инспекциите на регионалното министерство за пътните настилки са извършени с политическа цел точно в началото на предизборната кампания.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обяви привличането на Мартин Тонев
ЦСКА 1948 обяви привличането на Мартин Тонев
Летифов: ДПС еднакво добре си говори с всички политически партии
Летифов: ДПС еднакво добре си говори с всички политически партии