НОВИНИ

Летифов: ДПС еднакво добре си говори с всички политически партии

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 02.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

ДПС тръгва на избори с нагласата за диалогичност и добър тон. Основните послания са за разум, отговорност и диалогичност, ако искаме да решим политическата криза. Това каза в "Още от деня" зам.-председателят на ДПС Халил Летифов.

По думите му ДПС не приема мантрата, че 49-ото НС отново е обречено, защото това означава, че тези, които са избрани, няма да постъпят отговорно.

"Ако няма работещ парламент, допирни точки и диалогичност, нито една реформа няма да е случи, в това число и така жадуваната правосъдна реформа", каза той.

Летифов смята, че ДПС еднакво добре си говори с всички, но това е най-малкият проблем. Проблемът ще бъде как всъщност решаваме кризите и кои са конкретните приоритети, каза той.

"Можем да седнем да разговаряме с всички политически сили - разбира се тези, които не подлагат на съмнение първо геополитическата ориентация на страната и след това можем да намерим допирни точки, с които можем да измъкнем страната от кризата и да върнем доверието в парламентаризма", каза Халил Летифов.

Според него политиците трябва да гарантират сигурността на българските граждани заради войната в Украйна и още - ситуацията заради кризата в Турция след земетресението, борбата с ценовия шок, инфлацията, кризата в здравеопазването, борбата с енергийното изплуване - голяма част от българите са енергийно бедни, каза зам.-председателят на ДПС.

Той не отговори на въпроса дали земетресението в Турция ще се отрази на избирателната активност. За него по-важно е бързо да се възстанови страната след трагедията и да се помогне на хората.

Каза обаче, че по темата енергетика ДПС има съответната експертиза и решение на въпросите. Имат и достатъчно богат политически опит, който в тези тежки времена е изключително необходим.

По отношение на правосъдната реформа Летифов заяви, че ДПС са предложили по-радикални промени, но никой не е отговорил дали може да се започне разговор.

На въпрос дали смяната на главния прокурор е част от тази правосъдна реформа зам.-председателят на ДПС каза:

"Не смятам, че едно или друго име трябва да се коментира и тази фиксация говори за други намерения. За нас е важно ефективна и независима правораздавателна система".

По отношение на обвиненията срещу Делян Пеевски по списъка "Магнитски" заяви, че ДПС искат да видят факти и доказателства по тези обвинения. Пеевски вече е заявил, че обвиненията срещу него са несъстоятелни, че е наклеветен и ще предприеме съдебни действия, за да защити името си.

За скандала в Народния театър Летифов заяви, че вече бившият пиар Велислава Кръстева се е "държала изключително достойно в този позорен скандал", но "едни определени кръгове използват светинята на българската култура за политически цели".

"Ние не приемаме това - ние сме за деполитизиране. Не смятаме, че точно там е мястото за този вид противопоставяне", каза Летифов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Първо място за ГЕРБ би дало повече шансове да се формира кабинет
Томислав Дончев: Първо място за ГЕРБ би дало повече шансове да се формира кабинет
10-годишно дете пострада на писта в Боровец
10-годишно дете пострада на писта в Боровец