НОВИНИ

Трагедията в Гърция: Пред БНТ говорят близки на загинали и спасители

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 02.03.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Спасителите в Лариса разказват ,че никой не е подготвен за ужаса, с който се сблъскват при разчистването на обгорелите отломки и търсенето на оцелели. Нашите пратеници в Гърция Антония Сукалинска и Иван Терзиев втори ден са на мястото на катастрофата. Днес те успяха да разговарят и с хора, загубили близките си.

Аварийните екипи не са спирали работа нито за момент В областната болница в Лариса екипът ни се срещна с близки на някои от жертвите - всички те са много разстроени и искат отговори как и защо се е стигнало до този инцидент.

Разпознаването на загиналите е доста затруднено, затова се правят ДНК тестове. Това обаче допълнително забавя процеса и разстройва близките още повече.

От рано сутринта екипите на терен разчистваха обгорелите отломки. След няколко неуспешни опита, малко преди обяд, успяха да преместят и вагон-ресторанта. Под него спасителите откриха много тела.

"Картината е трагична, грозна, усещаш смъртта, усещаш тъгата. Не знам дали ще мога да се отърся от тези гледки там вътре", разказа Диа Павликяни от Гръцка федерация на доброволците за гражданска защита.

"Колкото и да сме подготвени да не се поддаваме на чувства и емоции, първото нещо, което ти идва на ум, е страх - такива сцени са невиждани досега, плашещи. Но най-трудното е, че вместо да спасяваме животи, трябва да откриваме тела", добави Константинос Иманимидис, спасител.

Телата бяха транспортирани с линейки до областната болница в град Лариса. Там се бяха събрали близки на загиналите. Катерина Вучина е загубила брат си във влаковата катастрофа. Знае, че е пътувал в първия вагон.

"Майка ми даде ДНК проба за да разпознаят брат ми. Чакаме 4 часа да си вземем мъртвите, не знаем обаче кога това ще стане възможно. Никой нищо не знае, никой нищо не може да ни каже", казва тя.

"Загубих брат си и баща си. Разбирате ли, брат ми беше на 15 години. Целият живот беше пред него. Обясняват ми че било инцидент. Не, не е! Това е човешка грешка", разказва момче, загубило близки.

В болницата в Лариса са настанени около 50 души, пострадали при инцидента. Те са предимно млади хора на възраст от 20 до 23 години и са с различни травми, но в стабилно състояние. Съобщава се за двама пациенти, които все още са с опасност за живота.

С пострадалите и близки на загиналите работят психолози и психиатри.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След ударната проверка в магазините: Какви са откритите нарушения?
След ударната проверка в магазините: Какви са откритите нарушения?
В Байерн са недеволни от изявите на Сане и Гнабри, обмислят раздяла с двамата национали
В Байерн са недеволни от изявите на Сане и Гнабри, обмислят раздяла с двамата национали