НОВИНИ

Протести и обяснения заради скандала в Народния театър, Морфов остава режисьор (Обзор)

Айше Сали
от Айше Сали
20:21, 02.03.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Народния театър Васил Василев коментира за първи път уволнението на Александър Морфов като главен режисьор и напускането на пиара Велислава Кръстева.

Границите между свободата и това да престъпиш морала - това бяха въпросите, които вълнуват всички спорещи страни. Къде свършва моралът и къде започва законът - тези въпроси си задаваха както подкрепящите Морфов, така и подкрепящите Василев.

Служебният министър на културата Найден Тодоров се срещна с протестиращите и се запозна със заповедта за освобождаването на режисьора. Тодоров заяви, че вижда проблем в това, но също така припомни, че Морфов все пак остава режисьор в театъра със спектаклите си "Хъшове" и "Животът е прекрасен".

Протест пред Министерството на културата заради скандала в Народния театър

На пресконференцията си днес директорът на Народния театър Васил Василев заяви, че това се е случило по негова инициатива, за да запази театъра. По същото време пред Министерството на културата се събраха актьори, режисьори и общественици, за да подкрепят Александър Морфов и да поискат оставката на Васил Василев.

Мълчанието в Народния театър беше прекратено, но разделението продължава. По време на пресконференцията на директора Васил Василев едната част от актьорите го подкрепи и аплодира, но другата - поиска оставката му пред Министерството на културата.

"Достойнството на един човек и на друг човек - как се пази, когато единият има свои аспекти и той вярва в тях и другият има свои и вярва в тях? И защо днес обществото ни е толкова разделено", попита Васил Василев.

Директорът на Народния театър отговори и на критиките, че спектаклите на Александър Морфов ще продължат да бъдат част от програмата, но ще се играят само веднъж в месеца.

"Отпред пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени", заяви директорът.

Васил Василев си написа "отличен" за свършеното дотук, даде да се разбере, че не възнамерява да подава оставка и с доза ирония обясни как ще обедини трупата.

"Тези, които подкрепят Морфов ще играят от лявата страна, Тези, които подкрепят театъра от дясната страна. Слава богу, че накрая ще има поклон и всички те ще застанат на една линия и ще се поклонят на публиката. Ние хората не ги делим".

"Ние сме актьори. Нашата работа не е да се занимаваме с клюки и да ги тиражираме. Ние искаме да играем и това правим", коментира актьорът Георги Мамалев.

Недоволните от уволнението на Александър Морфов протестираха пред Министерството на културата и се срещнаха с министър Найден Тодоров.

"Подписки имаме от Пловдив, Варна, от София имаме за оставка, за подкрепа на Александър Морфов, в подкрепа на спектаклите на Явор Гърдев и Александър Морфов, мисля че са над 6000 общо. И подписката продължава, не я спираме. Просто някои хора не трябва да се занимават с театър тук. Така мисля", коментира актьорът Валери Йорданов.

"Сашо дали ще се върне или не, аз не мога да гарантирам, но директорът трябва да си подаде оставката, след всичко това, което направи. Трябва да остави театъра на спокойствие и той сам, заедно с хората, които работим вътре, да извлачим някак си театъра от тая криза и депресия", заяви актрисата Албена Колева.

"Нямам никакво желание да се срещам с директора, подписал съм си договора дистанционно като съм заявил, че не желая да се среща очи в очи с този човек. За мен той е некачествен, неадекватен и е вреден, той пречи на театъра, той трябва да бъде махнат", смята актьорът Камен Донев.

Протестът се пренесе и на служебния вход на Народния театър. Засега нито една от двете страни не отстъпва от позицията си.

Репортери: Айше Сали, Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив подписа договор с халф от Венецуела
Локомотив Пловдив подписа договор с халф от Венецуела
Изрисуваха цветовете на руското знаме на статуята на Малката русалка в Копенхаген
Изрисуваха цветовете на руското знаме на статуята на Малката русалка в Копенхаген