НОВИНИ

Стачки и протести в Гърция след трагичната влакова катастрофа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:16, 02.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Балкани
Слушай новината

Стачка блокира гръцките железници след фаталната влакова катастрофа. Болката се превърна в гняв за десетките загинали колеги и сънародници, заявиха профсъюзите. Часове по-рано имаше спонтанни протести в Атина, Солун и Лариса, близо до мястото на трагедията. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

57 са загиналите след тежката влакова катастрофа в Гърция

За мнозина в Гърция жестоката железопътна катастрофа е била само въпрос на време. Според гръцките профсъюзи до трагедията се е стигнало заради "незачитането" на гръцките железници от страна на няколко последователни правителства.

Трагедията в Гърция: Пред БНТ говорят близки на загинали и спасители

Гневът ескалира в сблъсъци между демонстранти и силите на реда пред сградата на Хеленик Трейн в Атина - компанията, отговорна за поддръжката на гръцката железопътна мрежа. Недоволните хвърляха камъни и палеха огньове по улиците. Полицията отвърна със сълзотворен газ.

Арестуваният началник-гара не трябва да плати цената за цялата болна система, твърди пред Франс прес участник в мълчаливо бдение в Лариса.

Пред болницата в града, където са откарани много от жертвите се чуват възгласи "убийци". Много хора там дават ДНК-проби за разпознаване на загиналите. Температурата в изгорелите вагони е достигнаха 1300 градуса по Целзий, откриването на оцелели е изключено, но поне 10 души остават в неизвестност.

Профсъюзите изтъкват, че трагедията е извадила на показ някои хронични недостатъци на железопътната система. Синдикалисти посочват, че ключови техни искания са останали без отговор.

Наемане на постоянни кадри, по-добро обучение и най-вече въвеждане на модерни технологии за сигурност - всичко това отиваше в кошчето, се посочва в специално комюнике. От синдиката на работещите в Атинското метро изтъкват, че имат общи проблеми с гръцките железници и се присъединяват към тяхната 24 -часова стачка.

Последният разговор между машиниста на катастрофиралия влак и диспечера в Лариса - чуйте аудиозаписа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев с първа тренировка в Лудогорец
Тодор Неделев с първа тренировка в Лудогорец
Христо Маринов откри турнира по борба „Дан Колов – Никола Петров“
Христо Маринов откри турнира по борба „Дан Колов – Никола Петров“