НОВИНИ

Габриел е поискала две седмици за разговори с министрите преди ротацията

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 19.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Преди ротацията Мария Габриел е поискала две седмици, в които персонално да разговаря с министрите. След това тя и Денков ще задействат разместването на премиерските постове. А трябва да се сменят и няколко министри. Един със сигурност - здравният Христо Хинков. Все още няма решение кой ще заеме поста му. Това съобщи Николай Денков. Но му се наложи и да уточни, че не е упражнявал натиск върху Хинков да спре конкурсите за директори на болници. Твърдението дойде днес от самия Хинков.

Анализът на извършеното от министрите за първите девет месеца управление е готов, но Мария Габриел е поискала да разговаря лично с всеки.

"Аз й казах, че съм направил преглед на работата на министрите. Тя също каза, че е направила прегледа, но каза, че иска да се види с министрите един по един, за да уточнят, ако нещо не е свършено, защо не е е свършено. Какви са приоритетите за следващия период. Разбрахме се, че това ще отнеме около 2 седмици, което беше в края на миналата седмица. След това трябва да седнем заедно, за да обсъдим. До момента този последващ разговор не се е състоял", обясни Николай Денков, министър-председател.

Самата ротация не е повод за забавяне работата на кабинета, посочи Денков. Уточни, че само здравният министър е пожелал да напусне.

Министър-председателят отрече той или вицепремиерът Габриел да са оказвали натиск върху проф. Хинков да не провежда конкурси за директори в лечебни заведения с изтекли мандатите на ръководствата. Коментарът бе по повод днешно интервю на здравния министър за причината да се провали кадровата му политика.

"Никой от нас не си е позволил да му казва - Не! Нали, забранено! Или нещо такова", подчерта Николай Денков, министър-председател.

"Когато един министър вече е казал, че си тръгва стои въпросът, дали трябва да решава кадрови проблеми и когато един министър иска да развива една система - естествената част от тази система е да бъдат свързани и кадрите, с които ще работят. Това бяха моите коментари", посочи премиерът.

"По отношение на кадровите въпроси, имаше някакви съмнения. Защо се обявяват точно сега? Защо точно в тези болници? И коментарът, който беше , че може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така че да носи и политическа отговорност за това, което ще се случи на тях".

От здравното министерство уточниха, че разногласия между Хинков, Денков и Габриел не е имало. Тримата се обединили около мотива, че провеждането на конкурси в този момент, може да бъде натоварено с негативни внушения за тенденциозни назначения, заради решението на министъра да се оттегли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Навалная участва в заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел
Юлия Навалная участва в заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел
Казусът с Нотариуса: Вътрешният министър отговори на обвиненията на Бойко Рашков
Казусът с Нотариуса: Вътрешният министър отговори на обвиненията на Бойко Рашков