НОВИНИ

Габриел Магаляеш окрили осакатения Арсенал за победа в дербито на Северен Лондон

Възпитаниците на Микел Артета показаха завидно спокойствие в защита, а именно един от централните защитници донесе трите точки в 64-ата минута.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
18:00, 15.09.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Арсенал
Снимка: X / @premierleague
Слушай новината

Арсенал завладя за трета поредна година "Тотнъм Хотспър Стейдиъм". "Артилеристите" победиха с минималното 1:0 големия съперник Тотнъм в дербито на Северен Лондон от 4-ия кръг на Висшата лига. Микел Артета не можеше да разчита на две от ключовите си фигури в полузащита, но въпреки това неговите възпитаници показаха завидно спокойствие в защита, а именно един от централните защитници Габриел Магаляеш донесе трите точки в 64-ата минута след гол от ъглов удар.

Първото положение дойде в петата минута, когато Доминик Соланке напредна по лявото крило, изведе Хюн-мин Сон в наказателното поле, а капитанът на "шпорите" намери Деян Кулушевски, чийто изстрел бе париран от Давид Рая.

Липсата на ключови фигури като Деклан Райс и Мартин Йодегор в полузащитата на гостите си пролича още от самото начало. Арсенал предаде владеенето на топката на големия си съперник и разчиташе на дълги топки, които да създадат евентуален хаос в защитата на Тотнъм.

Агресивният стил на игра на Анге Постекоглу успяваше да "задуши" умело изнасянето на топката от осакатените "артилеристи".

Последва леко накъсване на играта, като и двата отбора извършиха куп нарушения. Напрежението на дербито на Северен Лондон започна да влияе върху 22-ата футболисти на терена.

В 18-ата минута гостите започнаха да намират ритъм и стигнаха до първото си добро положение. Габриел Мартинели проби по левия фланг и центрира към Кай Хаверц, чийто изстрел с глава бе спасен от комбинираната намеса на вратаря Гулиелмо Викарио и защитника Кристиан Ромеро.

Само минута по-късно отново бразилецът Мартинели се измъкна от защитата на Тотнъм, след доброто подаване на Леандро Тросар, който в днешния мач изпълняваше функцията на капитана Йодегор, и имаше нужното време и дистанция да позиционира завършващия си удар, но италианският страж на домакините се намеси подобаващо отново.

"Шпорите" бързо си върнаха контрол над събитията и в 28-ата минута удар с глава на Доминик Соланке придоби коварна порабола, която щеше да затрудни испанския страж на гостите, но топката мина на сантиметри покрай вратата.

Нервите отново придобиха точка на кипене в 35-ата минута, когато Юриен Тимбер получи жълт картон след нарушение срещу Педро Поро, което предизвика спречкване на голяма част от футболистите. Ситуацията бе преразгледана и от ВАР, но до допълнително наказание за нидерландския ляв бек на Арсенал не се стигна. Вратарят на Тотнъм Викарио също бе официално предупреден от главния съдия Джаред Гилет.

В самия край на първото полувреме Кулушевски успя да се пребори с защитата на "артилеристите" и подаде към Бренън Джонсън, чийто шут премина над вратата. С това приключиха нервните първи 45 минути, в които австралиецът Гилет показа цели 7 жълти картона, което е и изравнен рекорд в историята на Висшата лига.

Подновяването на играта донесе по-директен футбол, като и двата отбора имаха своите шансове в откриващите няколко минути. Най-добрият дойде в 48-ата, когато Мики ван де Вен се включи в нападението на своя отбор и стреля с глава, но Рая се справи с опасността.

Тимът на Микел Артета обаче успя отново да успокои двубоя и дори взе лек превес във владеенето на топката през второто полувреме до 64-ата минута. Тогава Арсенал успя да нанесе решаващото "кроше" в сблъсъка. Букайо Сака центрира от ъглов удар, а най-високо се извиси бразилският централен защитник Габриел Магаляеш, който матира Викарио и откри резултата.

Веднага след това Тотнъм се настани трайно в половината на големия си съперник и потърси изравнителното попадение, но гостите показаха нужната тактическа дисциплина да предотвратят опасностите пред тяхната врата до самия край на двубоя.

Единственото по-опасно положение дойде във втората минута на добавените пет, когато шведът Кулушевски стреля от приблизително 30 метра, но шутът му премина над напречната греда.

Така Арсенал се изкачи временно на втората позиция в класирането на Висшата лига с 10 точки, две по-малко от лидера Манчестър Сити. Тотнъм от своя страна продължава неубедителното си начало на сезона и се намира 13-и с 4 пункта.

Следващото предизвикателство за "артилеристите" е гостуване в Бергамо на Аталанта в Шампионската лига. "Шпорите" също гостуват, но на Ковънтри за Купата на лигата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии
Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии