НОВИНИ

"Галъп": 7 формации влизат в парламента, ако изборите бяха днес

парламентът събра кворум втория път
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 19.02.2021
6145
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ако изборите бяха днес, 7 формации попадат в парламента, като за 2 от тях кампанията ще е решаваща. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл".

Няколко формации се надяват да доближат или дори преминат бариерата (особено ако тя е ниска заради очакваната по-ниска активност) или пък да се борят за субсидия.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. "Има такъв народ" е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. "Демократична България" е с 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да попаднат в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ.

С над процент в борбата влиза "Възраждане", близо около един процент се движат и формации като АБВ, "Атака" и партията на Цветан Цветанов.

Данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Те позволяват в средата на февруари да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%.

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%.

Данните са от представителните за пълнолетното население на страната проучвания от независимата изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан", провеждани "лице в лице" всеки месец. Последното е сред 1011 пълнолетни българи между 4 и 12 февруари.

В този мандат армията има ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс. Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.

Данните са от вълните на изследване на "Галъп интернешънъл болкан" на ежемесечна база. Последните две вълни на изследване са съответно между 4 и 12 февруари (1011 души) и 7 и 15 януари (1010 души) по метода "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Да се осигури зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират
Борисов: Да се осигури зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират
ФИС даде зелена светлина за провеждането наСветовната Купа в Банско
ФИС даде зелена светлина за провеждането наСветовната Купа в Банско