НОВИНИ

Газохранилището в Чирен ще може да удвои обема си (обобщение)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:17, 20.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Старт на разширяването на газохранилището в Чирен даде "Булгартрансгаз". По този начин ще се увеличи както общият капацитет, така и обемът нагнетяван природен газ, а газохранилището ще може да работи и в реверсивен режим. Общата стойност на проекта е 600 млн. лв.

Газохранилището в Чирен ще се сдобие с изцяло нови съоръжения, включително компресорна станция и сондажи. Това ще стане факт, след като "Булгартрансгаз" подписа договор с "Главболгарстрой" и американските им партньори.

"Ще постигнем няколко основни параметри: увеличаването на природния газ, който може да бъде съхраняван от 550 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра. Ще увеличим капацитета за добив и нагнетяване, който към момента е около 3,5 - 4 млн. до 8 - 10 куб. метра на ден", заяви Владимир Малинов - изп. директор на "Булгартрансгаз".

Капацитетът за нагнетяване също ще се увеличи двойно. Бившият еврокомисар по енергетика Гюнтер Ферхойген и съветник на компанията изпълнител по стратегически въпроси обясни, че Европа ще използва синьото гориво като преходен енергоизточник.

"Това е важен ден не само за България, но и за Европа, защото този проект ще увеличи безопасността на енергийните доставки ще подобри свързаността между европейските страни и ще ни сближи. Природният газ се използва за политическо оръжие. Съответно диверсификацията, която виждаме тук, е важна стъпка да намалим този риск", каза Гюнтер Ферхойген - съветник на компанията изпълнител по стратегически въпроси.

Изцяло американско ще бъде оборудването на новата компресорна станция, а досегашната е от 70-те години.

"Срещаме определени затруднения по поддръжката основно с доставката на резервни части след започване на войната, която Русия води в Украйна, но успяваме да намерим начин, за да е в нормално експлоатационно състояние", каза Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Работата по разширението ще бъде завършена до 2 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско
Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско
Георги Глушков гостува на президента на Гръцката баскетболна федерация
Георги Глушков гостува на президента на Гръцката баскетболна федерация