НОВИНИ

След като дърво падна върху деца в Пловдив: Родителите твърдят, че са подавали по-рано сигнали, че е опасно

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 20.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Трите момичета, върху които падна дърво вчера в Пловдив, вече са изписани от болницата. Бащата на детето със счупен прешлен, обмисля да съди общината, защото по негова информация за опасното дърво са подавани сигнали от жителите на блока. В пловдивската община обаче отрекоха това.

Според Светослав Атанасов, родител на най-сериозно пострадалото дете, сигналът за опасното дърво е бил подаден по телефон. След направена проверка обаче еколозите на районното кметство отхвърлиха това твърдение.

"Извършихме проверка, писмени и устни сигнали точно за това дърво не са подавани, дори и по телефон, в онзи район има парк, който е посещаван, има ясла, правени са проверки, за съжаление, не е установено някакъв проблем видим точно с това дърво, което е паднало вчера", заяви Василка Чопкова зам.-кмет на район Източен.

По време на премахването на падналото дърво вчера еколозите на общинското предприятие "Паркове и градини" са установили сериозно загниване само в основата му.

"Частите, които са нарязали нагоре, са били здрави, т.е. то е нямало видими признаци на заболяване, предполагам, че през вегитационния период е било още с листа, това е много коварно като проява при дърветата, защото много трудно може да бъде установено по външни признаци", коментира Георги Николаев, ОП "Паркове и градини".

Не такъв е случая с друго паднало дърво върху автомобили на улица "Радецки". Там след множество жалби на живущите в близката сграда, районното кметство още през август е издало заповед за премахването му. Силният вятър вчера обаче изпреварил графика на Паркове и Градини и сега Станислав Иванов вече е без автомобил.

Дърво падна върху пейка с деца в Пловдив

От "Паркове и градини" признават, че имат само седем екипа, които са крайно недостатъчни. Само за миналата година са обработени над 6000 дървета.

"Ако не са спешни, премахването им може да отнеме и 6 месеца", заяви Георги Николаев от ОП "Паркове и градини".

По наредба, ако опасното дърво е в частен имот и е от декоративен вид, за премахването му задължително трябва да се иска разрешение. Ако дръвчето е плодно обаче собствениците преценяват сами дали да го отсекат. Всички сигнали до районните кметства могат да се изпращат по телефон, по имейл или на място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха с 1200 лв. полицаите, които отказаха подкуп от дрогиран шофьор
Наградиха с 1200 лв. полицаите, които отказаха подкуп от дрогиран шофьор
Георги Самандов, БВ: Неприетите закони по ПВУ са по вина и на изпълнителната власт
Георги Самандов, БВ: Неприетите закони по ПВУ са по вина и на изпълнителната власт