НОВИНИ

ГДБОП разби група за трафик на жени

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:21, 14.07.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Група за трафик на жени, принуждавани на проституират в Германия, разби ГДБОП. Трафикантите подмамвали жертвите си по метода Loverboy - с романтични срещи, големи обещания и скъпи подаръци. След това ги насилвали и заплашвали, че ще посегнат и на семействата им. Задържани са шестима.

Жертвите са подбирани изключително прецизно предимно през социалните мрежи. Обект на интерес са млади жени, които са с нисък социален статус. Това най-вероятно трафикантите са преценявали от снимките, които е публикувала набелязаната мишена. Следват ухажване, подаръци и пътешествия. Романтичният период обаче свършва бързо и отстъпва място на насилието.

Жената се озовава в Германия, а нейни снимки и видеоклипове се качват в сайтове за запознанства заедно с цена за сексуални услуги. Срещу въпросната престъпна група ГДБОП нанесе няколко удара, но ръководителят все още се издирва. От началото на работата по случая са повдигнати обвинения на 12 души. Според статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора от началото на годината до юни са получени сигнали за 15 жени, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. За миналата година данните показват, че 62 жени са станали жертва на такъв тип трафик.

Анонимен сигнал от жена е приет миналата година на имейла на ГДБОП.

"Жертвата описва, че е принудително държана, използвано е насилие и е карана да проституира, като не са ѝ оставяни никакви пари. Всичко е взимано от страна на хората, които я държат буквално в плен", обясни Калин Литов - заместник-директор на ГДБОП.

Жената е спасена. Случаят се оказал част от мащабна схема за трафик. Профилът на мишената - жена на възраст между 18 и 35 години с финансови затруднения. Профилът на трафиканта - мъж, който осъществява контакт с нея в интернет. Той е грижовен, има скъпа кола и не е пестелив на пари и обещания.

"Правени са им скъпи подаръци, водени са на вечери, обяди, екскурзии, докато бъдат прилъгани и след това вече лицата разкриват истинската си същност. Започват физическа саморазправа, заплахи не само към лицето, но и неговото семейство, включително са били изнасилвани. След това транспортирани до Германия", каза Калин Литов.

След тези разкрития МВР нанася няколко удара върху групата. Последният е от 11 юни в Етрополе и Плевенско, когото са задържани шестима души. Иззети са доказателства и луксозни коли. Експертите съветват хората да бъдат бдителни към всеки непознат, който потърси контакт в социалните мрежи.

"Не са редки случаите, в които трафикантът откровено предлага момичето да работи в сферата на сексуалните услуги. Тези момичета понякога са склонни да подценят рисковете и на тази професия и се съгласяват. Впоследствие те се оказват принудително, много често и без да са избрали тази професия, принудени да вършат нещо, което не искат", посочи Ернеста Русева - от Националната комисия за борба с трафика на хора.

"Ние управляваме цялата телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100. На нея получаваме всякакви сигнали от близки, приятели, самите жертви. Част от екипа са психолози, така че те са обучени много добре да предразположат жертвата за това да съберат най-необходимата информация, за да се реагира, особено ако жертвата е в ситуация на риск, къде се намира, знае ли в кой град е, коя държава", допълни Моника Николова - директор на Фондация 21.

"Основно говорим за Германия, Великобритания, Италия, Кипър, Франция и Полша - това са държавите, които тази година излизат като основни страни за дестинация според нашите сигнали", каза Ернеста Русева.

Ако той е напълно непознат, но е щедър, ако няма работа, но разполага с много пари, ако обещава екзотични пътувания и приказен живот... Бъди внимателна, може би срещу теб стои трафикант, съветват експертите. И не се притеснявай да сигнализираш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое обърна Пирин в Благоевград на старта на новия сезон в Първа лига
Берое обърна Пирин в Благоевград на старта на новия сезон в Първа лига
Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол ще се проведе в София през септември
Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол ще се проведе в София през септември