НОВИНИ

Владислав Панев: ПП-ДБ ще реши следващата седмица дали да подкрепи Димитър Радев за БНБ

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 14.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

На заседание на парламентарната група на ПП-ДБ следващата седмица ще стане ясно дали ще подкрепят кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ. Това заяви в "Още от деня" депутатът Владислав Панев.

„Ние вчера проведохме изслушване с Димитър Радев и му задавахме въпроси, включително за проблемите, които имаше в банковата система по време на неговия мандат, както и разрешенията за сделката с Общинска банка и акциите на Първа инвестиционна банка, които бяха придобити от Българската банка за развитие. По отношение на банковия надзор имаме своите забележки. Там проблемът е, че подуправителят и неговият мандат продължават и след този месец“, каза Панев.

Споменът от КТБ не е толкова далечен. Българската банка за развитие под ръководството на Стоян Мавродиев се превърна в новото прасенце касичка на олигархията. Това, че през последните две години банката се управлява добре и стабилно, е изключение от правилото, подчерта той.

Панев заяви, че има идея Българската банка за развитие да бъде приватизирана.

Това би било много сериозен риск пред банковия надзор и държавните финанси продължаването ѝ да бъде държавна институция. Това, за което е създадена – подкрепа на малък бизнес, не се осъществява, коментира заместник-председателят на групата на ПП-ДБ.

Дали ще има подкрепа за тази идея – предстои да говорим с парламентарните групи. Това е решение на Министерски съвет и по-конкретно на министъра на иновациите и растежа, добави той.

Владислав Панев успокои, че няма опасност за банковата система. Тя е достатъчно стабилна и в обозримо бъдеще проблеми с търговските банки няма да има.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ели Скорчева: Ролята в "Уроците на Блага" ме привлече моментално
Ели Скорчева: Ролята в "Уроците на Блага" ме привлече моментално
Бившият футболист Бенжамен Менди беше оправдан по две обвинения за изнасилване във Великобритания
Бившият футболист Бенжамен Менди беше оправдан по две обвинения за изнасилване във Великобритания